De kloof tussen de lage landen
In en samen met de Nederlandse ambassade organiseert deBuren een gespreksavond die specifiek over de materie gaat. Jan Raes, de Belgische directeur van het Amsterdamse Concertgebouworkest en voormalig directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest zit er aan tafel met twee auteurs van boeken waarin onderzocht wordt in welke mate de soms moeizame samenwerking tussen Nederlanders en Belgen met cultuurverschillen te maken heeft.
Zo schreef mediatrainer, communicatieadviseur en Nederlander Evert van Wijk (die al twintig jaar in België woont) in Waarom Belgen niet kunnen voetballen en Nederlanders nooit wereldkampioen worden uitvoerig over de clichés, vooroordelen en de werkelijke verschillen tussen Nederland en België. Volgens Van Wijk bemoeilijken die de samenwerking zeker. Dat Belgen niet kunnen voetballen omdat ze niet durven te verliezen, en Nederlanders nooit wereldkampioen worden omdat ze te graag willen winnen, is maar een van de obstakels.
Piet Depuydt is dan weer Belg en financieel redacteur van NRC Handelsblad. Hij schreef het boek De kloof over de ondergang van de Belgisch-Nederlandse Fortis Bank en hoe die mede werd veroorzaakt door de slechte verstandhouding tussen Belgen en Nederlanders. Dan omschrijven we de kleinmenselijke strijd tussen de Belgische en de Nederlandse aandeelhouders en toplui nog in zachte bewoordingen. "Nederlanders zijn dijkenbouwers, die de zee buiten willen houden. En ze kijken ook als dijkenbouwers naar hun banken: de kapitaalbuffers in hun financiële instellingen kunnen niet hoog genoeg zijn om de kredieten te onderstutten die een bank op zijn balans heeft. Belgen zijn anders: zij zien de zee als een bron van geluk, en redeneren dat een bank met méér risico ook winstgevender is."
wanneer: 17/3/2011, 20.00,
waar: AMBASSADE VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN, Kortenberglaan 4-10, Etterbeek
info: reserveren verplicht via info@deburen.eu of 02 212 19 30 of www.deburen.eu
Lees meer over: Etterbeek , Events & Festivals
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.