Saul Williams: hiphopper wordt poëet

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
23/11/2011
Saul Williams, een van de krachtigste stemmen van de alternatieve hiphop, stond op 20 oktober nog in de Botanique met zijn slam poetry (gerapte poëzie). Deze keer komt hij om zijn andere grote talent te laten zien: poëzie. Het Spoken World festival heeft met Black Power of Speech Amiri Baraka en Saul Williams te gast, twee grote namen van het Afro-Amerikaanse spoken word.

Saul Williams (1972) is dichter, schrijver, muzikant, acteur en filmmaker, maar hij ziet zichzelf liever gewoon als artiest. "Dat laat me ruimte om te exploreren en te experimenteren met allerhande kunstvormen. Ik ben een creatieve denker, ik zoek altijd naar interessante dialogen, in film, muziek en poëzie," zegt Saul Williams aan de telefoon vanuit Parijs, zijn nieuwe thuisbasis sinds drie jaar. "Sommigen noemen me een poëet, dat zie ik als een compliment!"

Zelfexpressie staat centraal in zijn werk. "Alle artiesten trachten een te manier vinden om uit te drukken wie ze zijn, waarin ze geloven, wat ze voelen, wat ze denken… Ik doe dat via woorden, muziek en performance. Ik gebruik poëzie om mijn groei als mens te documenteren, de evolutie van de dingen waarin ik geloof," legt Williams uit. "Ik heb filosofie gestudeerd en gebruik kunst soms om een filosofisch idee uit te spitten. Alle kunst is zelfexpressie. Zelfs Steve Jobs bijvoorbeeld. Zijn werk bij Apple was een rechtstreekse reflectie van zijn persoonlijke smaak, van hetgeen waarnaar hij op zoek was in technologie. Dat is zelfexpressie."

Wat mogen we verwachten van uw performance in het Kaaitheater?
Saul Williams: Ik kom vooral om Amiri Baraka aan het werk te zien! Hij is de belangrijkste levende Amerikaanse poëet. Ik zei niet Afro-Amerikaans, ik zei Amerikaanse poëet. Hij was een zeer belangrijke persoon voor de generatie van mijn ouders, ik herinner me zijn werk goed van mijn kinderjaren. Het allereerste theaterstuk dat ik uitvoerde, was The Dutchman uit de periode dat hij nog LeRoi Jones heette. Als je kijkt naar de evolutie van de ideeën over ras, kunst en politiek in de VS, dan kan je niet om Baraka heen. Hij heeft een leidende rol gespeeld in de black power beweging via de beat poetry (beweging van dichters uit de jaren 1950 in New York, hun naam sloeg op de ritmische poëzie die zij voordroegen, red).

Is dat waar u uw inspiratie haalde?
Williams: Ik vertegenwoordig het vervolg van die beweging. Maar ik zie mezelf niet als 'black first, American second', ik ben gewoon een mens. Ras is een sociale constructie waarin ik opgegroeid ben, een context van rassenverschillen en racisme. Kunst heeft me geholpen me daardoor heen te worstelen. Net als Baraka: die is een pionnier van hetgeen waar wij vandaag in geloven. Hij heeft het podium gebouwd waar ik nu op sta.

Intussen is veel veranderd, jullie hebben zelfs een Afro-Amerikaanse president.
Williams: Dat is een bevestiging van het onvermijdelijke. Het is niet iets waarvan ik geloofde dat het nooit zou gebeuren. Nu zijn wij (Afro-Amerikanen) iets dichter bij de herkenning als volwaardige Amerikanen. Nu is het wachten op onze eerste native American president… (Lacht)

In uw boek, Said the shotgun to the head haalt u uit naar de Westelijke manier van denken…
Williams: Het is een deconstructie van de Westelijke ideologie. Eigenlijk is het mijn antwoord op 9/11, of eerder, mijn antwoord op het antwoord van mijn land op 9/11. We zijn nu al zo lang in oorlog, allemaal om financiële doelen te dienen, niet voor onze veiligheid. De echte terrorist schuilt in iedere persoon, zijn naam is angst. Als je mensen bang maakt, als je hun hoop op een betere toekomst breekt, dan maak je ze kwetsbaar. Dat is wat mijn land nu al zoveel jaren doet, het creëert terrorisme. Het was absurd van Amerikanen na 9/11 te denken: 'Waarom doen ze ons dit nu aan? Wat hebben wij verkeerd gedaan?' Vietnam, Panama, Chili, Irak, zoveel onschuldige slachtoffers… De wortels van al dat lijden is te zoeken in de kapitalistische, joods-christelijke structuur van onze samenleving. We moeten de mythe doorbreken die ons naar de huidige toestand bracht. En inzien waar we vandaag voor staan: a state of urgency.

Spoken World. Powers of Speech
wanneer: 25 november > 10 december 2011
-------------------

Black Power of Speech: Amiri Baraka & Saul Williams
wanneer: 3 december 2011 om 20.30 uur
tickets: 12/16 euro
-------------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni