Brussel staat vandaag in het teken van de Vlaamse feestdag. Die wordt uitgebreid gevierd en BRUZZ is er bij met een live uitzending vanop de Grote Markt. Volg de festiviteiten hier live bij BRUZZ vanaf 12.30 uur en herbekijk de interviews die je gemist hebt.
Dit was de Vlaamse feestdag in Brussel: kijk de festiviteiten hier terug
Lees ook: Dit was dag 3 op Couleur Café
Fouad Ahidar: 'Ik zie de toekomst van het Nederlands in Brussel rooskleurig in!'
Fouad Ahidar (Vooruit), voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), begon zijn 11 juli-speech met een eerbetoon aan de overleden politicus Vic Anciaux, die hij als zijn politieke vader ziet. "Het is een voorrecht om zijn strijd voor de rechten van Nederlandstaligen in Brussel voort te zetten."
"Brussel is een stad met veel invloeden en talen, maar het Nederlands houdt stand en dat is mede te danken aan de inspanningen van de VGC. Het Nederlands in nog niet alomvertegenwoordigd in Brussel, maar dat is een werk van lange adem en we gaan de goede kant op met onder meer het sterke Nederlandstalige onderwijs in Brussel", aldus Fouad.
Ronny Mosuse: 'We brengen vandaag Vlaamse gekende klassiekers, maar willen er ook enkele nieuwe introduceren'
Ronny Mosuse treedt dinsdagavond op met het Brussels Philharmonic op de Grote Markt van Brussel. "Ik heb wel wat stress, want er kan natuurlijk van alles mislopen met zoveel volk op een podium", aldus Mosuse. "Ik heb er wel veel zin in, want we zijn van plan om de mensen aan te sporen om mee zingen met gekende Vlaamse klassiekers. Daarnaast willen we ook enkele nieuwe klassiekers introduceren aan de mensen."
Leaving the Dream in het Brussels Parlement: 'Ik heb hier zelfvertrouwen gevonden'
In het Brussels parlement hebben jongeren ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag 'Leaving the Dream' gebracht. In dat toneelstuk zoeken ze de grens op tussen dromen en realiteit. Het stuk is het resultaat van Projectwww. Daarbij werken 26 jongeren die in Anderlecht naar school gaan samen aan een artistiek project.
Domino XL
Brussel danst, Vlaanderen feest en aan het Muntpunt wordt er vandaag gebouwd. Vlak voor de bibliotheek op het Muntplein werken jonge bouwvakkertjes met honderden dominoblokken aan de allergrootste kettingreactie van de wereld.
Harde Smart: 'Brussel is een dope city, de goeie muziek van vroeger wordt soms vergeten'
De mannen van Harde Smart mogen vanavond de Grote Markt warmdraaien. Ze halen vergeten Nederlandstalige pareltjes vanonder het stof. Hun platen vinden ze op rommelmarkten, in kelders en op zolders. Samen toch wel een paar IKEA-kasten vol.
Gegidste wandelingen
Gratis rondleidingen door de hoofdstad van Vlaanderen, die waren er ook vandaag. Op één na waren ze trouwens allemaal volzet. Een wandeling langs de art nouveau-gebouwen in de binnenstad, door de Martitiemwijk of in het Brussels dialect: het kon allemaal.
Samen de stem opwarmen voor Kapitein Winokio
De populairste zingende kapitein is ongetwijfeld Kapitein Winokio. Maya kan een van de fans te pakken krijgen die als eerste klaarstaan. En die heeft een goeie reden om er zo vroeg bij te zijn ...
Brussel Danst Dance Battle
Deze namiddag vond in de Beursschouwburg de preselectie plaats voor de 'Brussel Danst Dance Battle', een danswedstrijd die elk jaar plaatsvindt op de Vlaamse feestdag. In de Beursschouwburg konden de kandidaten zich voorbereiden en opwarmen, vanavond gaat dan de finale door in de Ancienne Belgique. De kandidaten konden zich inschrijven in vier verschillende categorieën: hiphop, house, ksaara en krump.
Raf van Cactus bike tours: ‘Weg van de platgetreden (fiets)paden’
Naast wandelen, kan je vandaag ook begeleid fietsen door Brussel. Cactus is één van de organisaties die dat organiseert. Ze willen de leuke kanten van Brussel tonen en wegblijven van de platgetreden paden. Walter ging met gids Raf mee. Walter woont in Watermaal-Bosvoorde en heeft dankzij Cactus vandaag het noorden van Brussel ontdekt. “Heel schuun.”
11 juli-festiviteiten
Op deze zonnige 11 juli-feestdag valt er heel wat te beleven in Brussel. Op de Grote Markt vinden bijvoorbeeld optredens plaats, maar ook de BRUZZ-bus is er aanwezig, want er wordt live radio gemaakt. Al heel wat bezoekers kwamen over de vloer bij presentator Robbe Petitjean. Vanavond gaat ook de tv-uitzending van BRUZZ live door op de Grote Markt.
Serge doet mee aan dance battle in AB: ‘Mijn tactiek is zo veel mogelijk fun hebben’
Vlaanderen Feest, Brussel Danst. En Brussel danst ook echt. In de AB is er de finale van de dance battles. Maya spreekt met Serge uit Antwerpen die ook deelneemt. “Zenuwen? Ik heb helemaal geen zenuwen, ik ben dit al vrij gewoon.”
‘Niets is geprogrammeerd, alles uit de losse bol’
Op deze Vlaamse feestdag mag er gedanst worden. Maya belandt in een flashmob met dansers uit Waregem en het Gentse. Speciaal voor 11 juli zakken ze af naar Brussel en halen ze hun beste dance moves boven. “Wij vieren het leven.”
Marc Michils: ‘Voor mij is het alle dagen feest in Brussel’
Marc Michils is voorzitter van de raad van bestuur van BRUZZ, maar ook ex-directeur van Kom Op Tegen Kanker. Hij heeft daarvoor vandaag een Vlaams Ereteken gekregen. “Een mooie erkenning voor iedereen die Kom Op Tegen Kanker steunt. Ik zou hier eigenlijk duizenden kopies van moeten maken.”
Manon, Rhode en Tyra: ‘Over onze dromen en nachtmerries gepraat en die gecombineerd in de show’
Manon, Rhode en Tyra spelen allemaal mee in ‘Leaving the Dream’, een show van Zinnema vol dans, zang en rap die je vandaag kan zien in het Brussels Parlement. “Iedereen is wel bang om te performen voor mensen.”
Adam: ‘Ik heb hier veel vrienden in Brussel’
Maya maakt nieuwe vrienden aan bibliotheek Muntpunt, waar een superlang dominoparcours wordt gebouwd. Adam is één van de bouwers. Hij woont in Brussel en bouwt op deze Vlaamse feestdag graag mee aan de domino. “Leuk om te bouwen én om te gooien.”
Gala Dragot: ‘Toen ze me zeiden dat ik met het Brussels Philharmonic ging optreden, kon ik het amper geloven’
Ze is net afgestudeerd en kan zich nu volledig op muziek storten. Gala heeft zelfs een home studio naast haar kamer waar ze wat kan "prutsen" en opnemen. Vanavond zingt ze in het Nederlands met het Brussels Philharmonic onder andere een nummer van Will Tura. "Iedereen heeft wel voeling met liedjes uit de Vlaamse cultuur."
Gids Sonja: ‘Gidsen in Brussel is het mooiste beroep ter wereld’
Gids Sonja De Smedt neemt mensen al veertig jaar op sleeptouw door Brussel. De geleide wandelingen op de Vlaamse Feestdag zijn altijd heel snel volzet. Vandaag doet ze de ‘e ras apoet-wandeling’, in ’t Brussels dus. "Je kan mij eender waar in Brussel droppen en ik zal mijn weg wel vinden."
Héritier Tipo: 'Het Nederlands heeft mij veel kansen geboden. Een taal naar mijn hart'
Héritier Tipo is Ketnet-wrapper, maar sinds vandaag ook ambassadeur voor Brussel. “Ik ben hier geboren en getogen, ga voor mijn ambities en ik wil iedereen inspireren. Ik ga mezelf zijn en de Brusselse vibe overal mee naartoe nemen.” Straks is er nog een zangsessie waarbij hij het nummer ‘Allemaal’ van Wim Soutaer zal brengen. Iedereen mag meezingen.
Mieke uit Canada: ‘Ik hoop om hier vandaag te kunnen dansen’
Mieke woont al 54 jaar in Canada, maar mist België af en toe toch wel: “Het eten is zoveel beter.” Op Spotify luistert ze soms naar Jacques Brel of Will Tura. Vandaag bezoekt ze Brussel met haar zus die in Doornik woont: “België is iets speciaals.”
ELES: 'Zwangere Guy op de mainstage van Rock Werchter laat zien dat er iets aan het veranderen is'
Nederlands in de muziek is hip. Denk aan Zwangere Guy, AZERTYKLAVIERWERKE of Brihang. Lucas De Smet aka ELES van de radioshow Moedertaal op BRUZZ, legt uit waarom ze bewust voor het Nederlands kiezen.
‘I have a little bean for you’
Wat als je op vakantie bent in Brussel en in de festiviteiten van de Vlaamse Feestdag op de Grote Markt terechtkomt? Maya legt twee Mexicaanse toeristen een aantal Vlaamse uitdrukkingen voor.
Elke Van den Brandt: 'Staatshervormingen zijn nodig, maar tussendoor moeten we beleid voeren'
Bart De Wever zei vanochtend op de Grote Markt dat Brussel een heel specifieke stad is, maar ook een heel inefficiënte. Volgens Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) kan Brussel inderdaad efficiënter, maar mogen we ons daar niet achter verstoppen: "Er zijn inderdaad staatshervormingen nodig, maar intussen moeten we beleid voeren. Bovendien kan Vlaanderen pas draagvlak creëren voor extra bevoegdheden, wanneer ze kunnen bewijzen dat ze die goed zullen uitvoeren", aldus Van den Brandt.
Benjamin Dalle: 'Samen met de Brusselambassadeurs wil ik mijn liefde voor de hoofdstad uitdragen'
Brussel krijgt vijf nieuwe ambassadeurs die het gewest binnen en buiten de stadsgrenzen zullen vertegenwoordigen. Dat kondigde Benjamin Dalle, Vlaams minister voor Brussel (CD&V) vandaag aan. De nieuw benoemde ambassadeurs zijn Remco Evenepoel, Héritier Tipo, Geert Van Istendael, Ahlaam Teghadouini en Ana Maria Osorio Gil.
"Ik vertegenwoordig zelf Brussel in de Vlaamse regering als minister van Brussel, maar de job van Brusselambassadeur kan ik niet alleen. Veel Belgen, zowel Vlamingen als Walen, kennen de hoofdstad nog niet goed en dus wil ik samen met deze mensen de liefde voor Brussel uitstralen. Het zijn stuk voor stuk Brussel-lovers, maar ze zijn ook kritisch voor de hoofdstad", vertelt minister Dalle aan BRUZZ.
'Close reikt de hand naar Vlaanderen en Homans stuurt aan op staatshervorming'
Steven Van Garsse, chef politiek bij BRUZZ, volgde de speeches van zowel burgemeester Philippe Close (PS) als voorzitter van het Vlaams Parlement Liesbeth Homans (N-VA) en merkt op dat Close de hand reikt van Brussel naar Vlaanderen. "Hij haalt de werkloosheid in Brussel aan en ziet die als een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt in de Vlaamse Rand. Niet alleen inhoudelijk lacht hij Vlaanderen toe, hij gebruikte ook humor in zijn speech en wist meerdere keren een lach te ontfutselen aan het publiek", aldus Van Garsse.
"De speech van Homans was eerder klassiek. Ze deed opvallend minder forse uitspraken over een mogelijke staatshervorming dan haar partijgenoot Jan Jambon gisteren, dat kan te maken hebben met haar functie als voorzitter van het Vlaams Parlement, waarbij ze dus het hele Parlement vertegenwoordigt en niet alleen haar partij", verduidelijkt Van Garsse.
Liesbeth Homans: 'We moeten onze welvaart beschermen in een snel veranderende wereld'
Liesbeth Homans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, begon haar speech met een passage uit de Vlaamse Canon over het bombardement op Brussel, en de uitgebreide heropbouw van de stad achteraf met als opvallendste vernieuwing de Grote Markt. "De Vlaamse Canon heeft geleid tot verhitte discussies en polemiek, maar nu kunnen we het er allemaal over eens zijn dat er toch ook verrassende verhalen in opgenomen zijn en dat die tot interessante inzichten leiden."
Verder beschreef Homans de rol van Vlaanderen in België en buitenland en benadrukte ze de hervormingen die volgens haar partij nodig zijn om vooruit te gaan en de Vlaamse welvaart te vrijwaren in de toekomst: "Vlaanderen is een dynamische samenleving, die inspireert tot innoveren en ondernemen. We moeten blijven werken aan een sterke sociale zekerheid, maar ook inzetten op extra jobs en inactieve mensen terug aan het werk krijgen. We moeten onze kennis koesteren, want dat is ons kapitaal. Daarom moeten we blijven investeren in het onderwijs en hervormingen doorvoeren om zo de educatieve wereldtop te bereiken.
Burgemeester Close: 'Er moet blijven geïnvesteerd worden in Nederlandstalig onderwijs'
In het Stadhuis van Brussel gaf burgemeester Philippe Close net zijn 11 juli-speech, waarin hij alle Vlamingen feliciteert en het belang van een goede samenwerking tussen Vlaanderen en Brussel benadrukt. Zo heeft hij het over de vele pendelende Vlamingen die naar Brussel komen om te werken, en de uitdaging om ook Brusselaars in Vlaanderen te werk te stellen. "Er moet ook blijven geïnvesteerd worden in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en in een goede verbinding tussen beide gewesten om de economische ontwikkeling te versterken", aldus Close.
De Wever: 'Als er na de verkiezingen geen systeemverandering komt, stevent het land af op een faillissement'
Bij aankomst op de Grote Markt laten zowel minster-president Jan Jambon (N-VA) als partijvoorzitter van N-VA Bart De Wever weten dat ze blij zijn om opnieuw de Vlaamse Feestdag te vieren in Brussel, maar dat ze toch graag een vereenvoudiging zouden zien van de structuren in Brussel.
Als er na de verkiezingen in juni 2024 geen "systeemverandering" komt, stevent het land af op een "faillissement". "Het is dat of de welvaart verliezen. We moeten weg van de Vivaldi-Titanic naar Vlaanderen en welvaart", zo zei N-VA-voorzitter Bart De Wever voor aanvang van de 11 juli-viering in het Brusselse stadhuis.
Liesbeth Homans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, ziet het als een traditie om de Vlaamse Feestdag te vieren in Brussel: "Het is een goed teken dat we hier vandaag opnieuw allemaal zijn, Vlaanderen wil Brussel absoluut niet los laten."
Volgens CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zijn er effectief bijkomende stappen in de staatshervorming nodig. Mahdi kijkt dan vooral naar de arbeidsmarkt en het domein volksgezondheid. Maar Mahdi past voor een houding van "confederalisme of niks". "Dan zorg je net voor de afbraak van de welvaart in Vlaanderen", aldus Mahdi.
Ook kersvers Open VLD-voorzitter Tom Ongena pleit voor een nieuwe staatshervorming. "Maar die moet onze structuur minder complex maken en moet zorgen voor meer efficiëntie. We gaan niet mee in een hervorming als opstap naar de splitsing van het land", zegt Ongena.
Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout ergert zich wat aan het pleidooi van Jambon en co voor meer Vlaamse bevoegdheden. "Hij zou beter de rest van het jaar meer werk maken van de bevoegdheden die Vlaanderen al heeft. Er ligt daar nog genoeg werk op de plank, denk maar aan het lerarentekort, de wachtlijsten in de zorg of de sociale woningmarkt, de uitdagingen op vlak van klimaat en landbouw, ..."
11 juli in Brussel - 2023
Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , 11 juli in Brussel - 2023 , Live , Vlaamse feestdag 2023