Brosella dreigde zondag in het water te vallen. Weerdiensten voorspelden storm boven het Ossegempark en dus besloot de festivalorganisator om de deuren pas te openen om 18 uur. De impact bleef al bij al beperkt, weet de organisatie maandag te melden: twee optredens moesten worden afgelast en de ticketverkoop kelderde tijdelijk, maar het festival kon 's avonds alsnog in schoonheid afsluiten.
Brosella: 'Het was even alle hens aan dek', maar impact storm bleef uiteindelijk beperkt
Het was nagelbijten zondagochtend voor de organisatoren van Brosella. Een onheilsbericht van de weerdiensten - windstoten van meer dan 80 km/u - hield de poorten van het Ossegempark, dat het festival ontvangt, gesloten.
“In de voormiddag verslechterden de voorspellingen nog, waardoor we tegen 11 uur moesten beslissen om niet te openen om 13 uur”, vertelt directeur van Brosella Bert Schreurs. “We mikten op 18 uur om te openen, maar ook dat was niet zeker.”
Ticketverkoop tijdelijk gekelderd
Die onzekerheid had een impact op de ticketverkoop. “De dagverkoop is voor Brosella substantieel. Mensen kijken naar het weer en beslissen dan of ze naar het festival komen.” Met de onweersvoorspellingen viel die verkoop dan ook helemaal stil. “Zondag verkochten we gedurende vier uur misschien twee of drie tickets.”
“Gelukkig konden we om 15 uur communiceren dat we 's avonds alsnog zouden openen. De ticketverkoop kwam daarna snel weer op gang en we haalden nog een goede dagverkoop.” Of die minder is dan in normale omstandigheden, “dat kan je nooit weten”, besluit Schreurs.
Productionele kopzorgen
Een impact had de voorspelde storm wel. “Vooral productioneel waren er kopzorgen. We moesten twee optredens annuleren, zodat we voldoende tijd hadden om terug op te bouwen”, vertelt Schreurs. Eerder die dag werden tenten afgebroken en podia gedeeltelijk gedemonteerd uit veiligheidsoverwegingen.
Ondanks het latere startuur slaagde de organisatie er toch in zes van de acht optredens te laten doorgaan. Dat kon door onversterkt te soundchecken. “Bij een normale soundcheck is er geluidhinder voor eventuele andere optredens, maar door onversterkt te soundchecken via kabel, konden de optredens elkaar sneller opvolgen.”
“Het was even alle hens aan dek, maar het is goed uitgedraaid”, vat Schreurs de laatste dag van Brosella samen.
Kwetsbaar model
Het had ook anders kunnen uitdraaien. Het Luikse festival Les Ardentes moest de laatste dag volledig afgelasten door het onweer. Had Brosella gisteravond niet kunnen doorgaan, “dan ontliepen we heel wat inkomsten uit de drankverkoop”, beseft Schreurs. “In dat opzicht valt de schade voor ons heel goed mee.”
(Lees verder onder de afbeelding)
“We beseffen dat ons festival een kwetsbaar model heeft. Onze tickets zijn goedkoop, waardoor mensen meer geneigd zijn thuis te blijven bij slecht weer,” vertelt Schreurs.
Je als festival wapenen tegen hevig regenweer is niet evident. “Met tenten werken willen we niet, dat past niet bij de schoonheid en poëzie van het Ossegempark”, vindt men bij Brosella. Ook een uitgebreide verzekering biedt geen soelaas. “Je kan je tegen alles verzekeren, maar de premies zijn navenant. Onze verzekeringspolis dekt geen schade door onweer dat niet als natuurramp wordt erkend”, aldus Schreurs. Voor de onweersgevoelige zomerfestivals blijft het dus altijd bang afwachten.
Lees meer over: Brussel-Stad , Laken , Events & Festivals , Brosella , Brosella festival , onweer