Vrijdagavond start in Bornem de gouden jubileumeditie van de Dodentocht: een uitputtende, maar razend populaire wandeling van 100 kilometer. Brusselaar Mathieu neemt voor de eerste keer deel aan deze 50ste editie, en stapt voor een goed doel.
Brusselaar wandelt Dodentocht mee voor goed doel
Wandelclub Kadee Bornem stapte een halve eeuw geleden voor de eerste keer 100 km. Toen gingen 65 mensen mee op wandel. Daar kwam echter snel verandering in. Het evenement werd namelijk zo populair dat een deelnemersstop zich opdrong, vanaf 2018. Vorig jaar werd de limiet op 13.000 gelegd.
Dit jaar waren de tickets voor de Dodentocht in twee uur tijd de deur uit. Mathieu Despeghel, een 27-jarige Brusselaar, is één van de gelukkigen.
Therapeutisch effect
Familiale redenen liggen aan de basis van de deelname van Mathieu. "Mijn grootmoeder kampte vorig jaar met gezondheidsproblemen. Mijn vader besliste daarom om deel te nemen aan de Dodentocht. Het bleek een goede manier te zijn om de gedachten even te kunnen verzetten." Zijn vader haalde toen de finish, en dat inspireerde Mathieu om dit jaar zelf mee te wandelen, samen met zijn vader.
Heel wat deelnemers laten zich financieren voor hun lange inspanning, om zo een goed doel te steunen. Het oog van Mathieu viel daarbij op Pelicano, een vzw uit hartje Brussel. "Ik heb bewust gekozen voor een organisatie die kansarme kinderen wil helpen", zegt Despeghel. "Tenslotte zijn het vaak de jonge jaren van een persoon die bepalend zijn voor de toekomst. Pelicano kiest er ook voor om zonder tussenorganisaties te werken, zodat zoveel mogelijk geld aan het kind zelf kan worden besteed." Op die manier wist hij al 620 euro in te zamelen.
Mentale barrière op 50 km
De wil om de dodentocht helemaal uit te stappen is groot, naar voorbeeld van zijn vader. Daarom kiest Mathieu ervoor om pas giften van vrienden en familie te aanvaarden eenmaal hij voorbij de grens van 50 km stapt. Zelf investeert hij vanaf dan per extra 1.000 meter 1 euro in de goede zaak. "Op die manier hoop ik de vermoeidheid en fysieke pijn te kunnen overwinnen. Dat moet mij gaande houden."
Voor alle zekerheid neemt Mathieu ook muziek en een koptelefoon mee. "Mijn papa is een goede gesprekspartner, maar 100 kilometer tegen elkaar praten, dat is toch echt wel lang. Zeker aangezien de wandeling toch al gauw 24 uur duurt." Verder neemt hij enkel het noodzakelijke mee: wat krachtvoer en water. "Elke kilogram ballast zal naar het einde van de tocht steeds meer doorwegen. Ik wil dus met zo weinig mogelijk gewicht aan de wandeling beginnen."
Sommige deelnemers bereiden zich tot in de puntjes voor op de uitputtingsslag, soms tot op het maniakale af. Niet zo bij Mathieu: in de drie voorbereidende tochten wandelde hij nooit meer dan 40 kilometer aan één stuk.
De 50ste Dodentocht gaat vrijdagavond om 21.00 uur van start in Bornem. Of Mathieu en de andere deelnemers de finish bereiken, kan je live volgen via de tracking-pagina van de organisatie.
Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , dodentocht , wandelen , goed doel , gouden jubileum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.