CORE Festival last in Brussel een pauze in en zal in 2024 niet opnieuw neerstrijken in het Ossegempark in Laken. "Spijtig, want CORE is uniek in ons land," zegt BRUZZ-muziekjournalist Sasha Van der Speeten.
Geen CORE Festival volgend jaar: 'Brussels publiek was in de minderheid'
"We drukken even de pauzeknop in," maakte de organisatie van CORE Festival vrijdag bekend. Het festival zal in 2024 niet terugkomen naar het Ossegempark in Laken en last een Brusselse en Belgische pauze in. In 2023 kende CORE een eerste buitenlandse editie in Mexico, daar strijkt het festival begin 2024 wel opnieuw neer. Voor muziekjournalist bij BRUZZ Sasha Van der Speeten is het nieuws een verrassing.
Volgend jaar komt CORE niet terug naar Brussel. Was dat te verwachten?
Sasha Van der Speeten: Ik dacht dat er volgend jaar nog een editie zou zijn. Hoewel ze niet veel winst gemaakt zullen hebben, had ik van de organisatie gehoord dat ze het nog een aantal edities zouden kunnen volhouden. Een van de grootste kritieken die het festival kreeg, is dat ze een festival in Brussel organiseerden, maar de Brusselse gemeenschap en muziekscenes niet voldoende betrokken. Of dat nu de reden is dat ze pauze nemen, weet ik niet. Maar de organisatie is zich er wel van bewust.
Het is spijtig dat ze in 2024 niet terugkomen, want CORE is uniek in ons land. In het buitenland zijn er al wel wat festivals die klemtoon leggen op elektronische muziek en r&b. Maar wij zijn eigenlijk een rock-'n-roll-land. Dus het kon wel een meerwaarde zijn.
Sloeg CORE dan niet aan bij de Brusselaar, of ruimer de Belg?
Van der Speeten: Ik zag bij de vorige editie veel publiek uit Vlaanderen en de Brusselse rand. Het Brussels publiek was in de minderheid en voelde zich niet echt betrokken. Het is niet omdat je een aantal Brusselse dj's een plekje geeft op de affiche dat het een Brussels festival wordt.
Er zijn ook heel veel gratis tickets uitgedeeld, waardoor een groot deel van het publiek er niet betalend was. Dat brengt een bepaalde attitude met zich mee. Je krijgt een festival van verwende vips die niet veel moeite doen om de beleving helemaal te ondergaan en zich volledig te smijten.
Hadden ze die tickets beter niet uitgedeeld?
Van der Speeten: Soms is dat een strategie. Als je een grote organisatie bent, kan je je permitteren om dat een aantal edities te doen. Maar op een bepaald moment moet het wel rendabel worden. Zo'n experiment is maar tijdelijk levensvatbaar. Ik had de indruk dat ze van plan waren om het in Brussel enkele jaren vol te houden, om later rendabel te worden. Ik ken natuurlijk de budgetten niet, dus ik weet niet hoe realistisch dat was om op die manier te blijven experimenteren.
CORE zegt zelf in een mededeling dat ze een goede start hebben gemaakt. Terecht?
Van der Speeten: CORE heeft wel ergens een gaatje in de markt aangeboord met hun originele en heel sterke affiche. Ze wisten goed die niche te vinden en echt wel de juiste mensen op de affiche te zetten. Als je dat goed aanpakt, kan je dat levensvatbaar maken en kan CORE perfect naast Couleur Café staan.
Wat konden ze anders gedaan hebben?
Van der Speeten: Ik denk niet dat er één reden is waarom ze volgend jaar niet doorgaan. Elk festival moet kunnen groeien. Ze moeten kunnen doorbijten en dat is wat ze nu niet doen. Dat is spijtig, want ze waren nog maar pas begonnen. Ik denk dat veel festivals eerst wat zwarte sneeuw moeten zien. Bij CORE valt het nog mee, want dat valt onder Live Nation.
Het is wellicht een combinatie van verschillende redenen waarom ze beslissen om een pauze in te lassen. Als het tenminste een pauze is. Misschien beginnen ze met een buitenlands experiment en hopen ze dat we vergeten dat CORE heeft bestaan.
Lees meer over: Brussel , Events & Festivals , core festival , Ossegempark