Expo Utopie//Vervreemding: Ergens tussen utopie en dystopie
Anouk De Clercq toont hier haar nieuwste film Oh, die al eerder te zien was in het Centre Pompidou in Metz en op het Internationaal Film Festival Rotterdam. De Clercq vertrok voor haar zwart-witanimatiefilm van niet-uitgevoerde ontwerpen van de Franse, achttiende-eeuwse architect Étienne-Louis Boullée. In haar film brengt ze een aantal van die imaginaire ontwerpen samen in een virtuele wereld. Minutenlang passeert de camera metershoge boekenkasten die de bibliotheek van Alexandria evoceren. Ondanks de knappe sfeerschepping blijft de toeschouwer op het einde toch wat op zijn honger zitten.
De visionaire en utopische architectuur die De Clercq opvoert, komt ook op geslaagde wijze aan bod in het werk van Renato Nicolodi. Die vertrekt voor zijn foto's en maquettes vaak van architectuur die - zoals bij Escher - een loopje neemt met de wetten van de realiteit. Hij toont hier een dreigende, zwarte maquette die een mausoleum van totalitaire regimes oproept.
Het door Nicolodi opgewerkte gevoel van onbehagen komt ook terug in de schilderijen van Helmut Stallaerts. Die schildert licht vervreemdende tafereeltjes met een onderhuidse spanning. Zo worden in The count vier mensen die wezenloos naar een lege tafel zitten te staren van op de rug afgebeeld.
Ook uit de sculpturen van Koenraad Dedobbeleer spreekt een gevoel van vervreemding. Dedobbeleer maakt vaker hermetische sculpturen, maar zijn bijdragen hier zijn wel heel sterk in zichzelf gekeerd.
Voor een groepstentoonstelling is Utopie//vervreemding misschien wat beperkt. Maar als kennismaking met het werk van deze boeiende kunstenaars is ze wel geslaagd. sam steverlynck
Utopie//Vervreemding
wanneer: > 19/11, dinsdag > vrijdag van 10 > 17.00 uur + zaterdag van 13 > 17.00 uur
inkom: gratis
waar: Sint-Lukasgalerie, Paleizenstraat 70-74, Schaarbeek
Lees meer over: Schaarbeek , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.