Met James Ensor aan de arm
De tours worden in de (gratis) brochure James' strapatsen beschreven. U kunt ze op eigen houtje in ruim twee uur afleggen. Eén wandelparcours laveert door Oostende en focust op volksvermaak en gastronomie.
In Brussel worden de thema's maatschappij, politiek en kunst aan elkaar geregen, steeds met een knipoog naar de kunstenaar en zijn ruime entourage. Kinderen kunnen onderweg doe-opdrachten uitvoeren, in de zin van 'Waar staat de naam Stoofstraat voor?', het straatje waar Manneken Pis thuis is. Ensor heeft overigens een eigen versie van een plassende kerel getekend, in het werk ' De pisser' (1887) , dat een burgermannetje laat plassen tegen een blinde muur vol graffiti. (Maar dit is niet het antwoord.)
Voor volwassenen geeft de brochure extra lectuur over het reilen en zeilen van de kunstenaar en zijn tijd. Er zijn literaire bijdragen van Gerda Dendooven (haar brief aan Ensor), Frank De Crits (twee gedichten), Oscar van den Boogaard (proza dat verwijst naar de Ensor-expositie in Parijs) en Marc Didden ( The great Zwans Exhibition ). De Brusselse wandellus begint en eindigt aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (Regentschapsstraat), waar Ensor zijn eerste grote tentoonste lling kreeg. Dit museum kocht ook zijn eerste werk: ' De jongen en de lamp'. H et circuit komt langs een carnavalswinkel - maskers horen nu eenmaal bij Ensors kleurenpa let - en twee adressen waar de gevierde artiest woonde (aan de Anspachlaan en het Sint-Jansplein).
De brochure is onder meer verkrijgbaar bij Erfgoedcel Brussel (02-208.02.32), de vzw Korei ( www.korei.be ), Het Beschrijf (Antoine Dansaertstraat 46) en Visit Brussels (Koningsstraat 2). Vanaf 7 oktober ligt alle informatie ook op de Ensor-tentoonstelling in het ING-Cultuurcentrum aan het Koningsplein.
Lees meer over: Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.