Unieke blik in het leven van Henry Van de Velde
Henry Van de Velde, architect, vormgever en productontwerper, probeert het eerst nog even als schilder maar net als Seurat pointillistische schilderijen maken blijkt toch niet echt zijn dada, en in 1893 geeft hij er definitief de brui aan. Twee jaar later ontwerpt hij Villa Bloemenwerf in Ukkel. Hij ontwerpt niet alleen het gebouw, maar ook de meubels, het tapijt en het behang. Het is de start van een succesvolle carrière in binnen- en buitenland.
In 1900 trekt hij met zijn gezin naar Berlijn, daarna volgt Weimar, waar hij gebruiksvoorwerpen ontwerpt voor de massaproductie. De Eerste Wereldoorlog drijft hem naar Nederland waar hij het Kröller-Müller Museum tekent. Terug in België wordt hij vanaf de oprichting in 1927 directeur van de kunstschool La Cambre. Bij zijn vertrek in 1936 laat hij een groot deel van zijn persoonlijke documenten achter, en dat omvangrijke archief werd enkele jaren geleden vanonder het stof gehaald. Het bevat plannen, tekeningen, zeldzame boeken maar ook een uitgebreide collectie fotografische negatieven op glasplaat.
De tentoonstelling Van de Velde at home brengt een kleine selectie uit het rijke fotoarchief. Rode draad zijn de eigen woningen van de familie Van de Velde: Bloemenwerf, Haus Hohe Pappeln in Weimar (Duitsland) en De Tent in Wassenaar (Nederland). De glasplaten zijn grondig gerestaureerd. Decennia in oude kranten doorbrengen laat letterlijk zijn sporen na. De kranteninkt is doorgedrukt op de platen, vele zijn gebroken of glascorrosie zorgt ervoor dat de emulsie verdwijnt. Maar het resultaat is verbluffend. De haarscherpe foto's gunnen ons een blik in de persoonlijke levenssfeer van de architect. De hand van de meester vind je in elk detail van zijn interieur terug, zelfs in de garderobe van zijn vrouw en kinderen die poseren voor de foto. Een aanrader.
Van de Velde at home
Tot 8 april, van maandag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur
gratis
ENSAV La Cambre
Hôtel Van de Velde (Maison De Bodt)
Franklin Rooseveltlaan 29, 1050 Elsene
Lees meer over: Elsene , Expo , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.