1496 filem-on pink-panther

Filem'on: alle kleuren van de kinderfilm

Luc Joris
© Brussel Deze Week
27/10/2015

Het Internationaal Kinderfilmfestival Brussel Filem'on staat dit jaar in het teken van kleuren en hun maatschappelijke dimensies. Enkele tips, met Pixars Inside out als kleurengids.

AFSCHUW

Ook wie een hevige afkeer heeft voor roze, kan zich rot amuseren met het iconische animatiefilmfiguurtje Pink Panther, dat door Friz Freleng werd gecreëerd, tijdens het compilatieprogramma van Filem'on.

Het programma Pink Panther Tekenfilms (3/11, 16.00, 9+, Cinematek) omvat een selectie van afleveringen die tussen 1964 en 1980 op tv werden uitgezonden.

Wie stille films in zwart-wit niet kan smaken, kan zijn afkeer bijstellen dankzij Zin in kleur! (1/11, 14.00 & 16.00, 4+, Cinematek), een ciné-concert dat laat zien dat de eerste films uit de filmgeschiedenis allesbehalve in het zwart-wit waren.

Kleur speelde juist een essentiële rol in het oproepen van bepaalde emoties. Op het programma: ingekleurde pareltjes van onder anderen Segundo de Chomón en Georges Méliès.

ANGST

1496 filem-on snow pirates still
De angst voor oorlog en militaire dictatuur zijn issues die behandeld worden in Adama en Snow pirates. In de met magisch realisme doorweven Franse animatiefabel Adama (4/11, 14.00, 10+, Galeries) komt een Afrikaans jongetje terecht in de gruwel van Verdun tijdens WO I. Regisseur Simon Rouby doet je nadenken over wat er nu erger is: een bloederig eeuwenoud ritueel of de horror van de oorlog?

Het tegen de achtergrond van de Turkse militaire staatgreep van 1980 gesitueerde Snow pirates (5/11, 14.00, 10+, Cinéma Nova) neemt je mee naar Kars, een dorp in het uiterste oosten van Turkije. Door de extreme koude is steenkool er een kostbaar goedje, ook omdat de militairen de cokes opvorderen. Drie gastjes trekken er met hun slee op uit, op zoek naar het zwarte goud. Wat volgt is een strakke, spannende film over het verlies van onschuld onder een militair regime.

VREUGDE

1496 filem-on microbe et gasoil
Liever dun dan normaal, denkt tienermeid Katja in My skinny sister (4/11, 16.00, 10+, Cinéma Nova). Deze Zweedse film gaat inderdaad over eetstoornissen, niet bepaald een leuk onderwerp. De kracht van het meermaals bekroonde opgroeidrama, waarin de elfjarige Rebecka Josephson een prachtige vertolking neerzet, is dat het thema met veel warmte en aanstekelijke humor wordt benaderd.

Ook Microbe et Gasoil (7/11, 16.00, 13+, Galeries), de nieuwe film van weirdo Michel Gondry, kijkt naar de verwarde gevoelswereld van adolescenten. De opstap? Twee mis begrepen tieners lopen weg van huis in hun zelfgemaakte auto. Voor de regisseur van Eternal sunshine of the spotless mind de aftrap voor een atypische, als een ode aan de vriendschap opgevatte roadmovie vol maffe gags en even bizarre als plezierige terzijdes.

VERDRIET

1496 filem-on about a girl
“Ik hou te veel van de mensen, zoveel dat het me fucking verdrietig maakt,” schreef Kurt Cobain in zijn afscheidsbrief. Ook de veertienjarige Charleen, het chagrijnige hoofdpersonage van de Duitse film About a girl (7/11, 14.00, 12+, Cinéma Nova), droomt van het nirwana. Ze fotografeert dode dieren op de weg, loopt stage bij een begrafenisondernemer en een van haar idolen is het grungeboegbeeld.

En ook Charleen probeert zelfmoord te plegen, weg van het sombere leven van alledag. Die poging mislukt, maar het fijne aan deze tragikomedie over een adolescentencrisis is dat de debuterende regisseur Mark Monheim met veel ironie en zwarte humor naar zo een gevoelig onderwerp kijkt. Of hoe verdriet en je ongelukkig voelen soms toch ook tot iets moois kunnen leiden. Om het met de titel van een Cobain-song te zeggen: ‘Smells like teen spirit’.

WOEDE

1496 filem-on spartacus cassandra
Echt kwaad worden, dat kan je van Spartacus en Cassandra (6/11, 16.00, 12+, Aventure), een Franse docu over twee arme Romakinderen in een Parijse buitenwijk. De vader is een alcoholicus, de moeder geestelijk ziek. Hoe onbekwaam de ouders ook zijn, toch hebben de dertienjarige Spartacus en zijn jongere zus het moeilijk om te kiezen tussen hun ouders en een trapezeartieste die hen wil opvangen. La douce France lijkt ver weg in deze harde, maar lyrische sociaal-realistische kroniek.

De politieke parabel The prophet (5/11, 16.00, 10+, Galeries) is opgevat als een spirituele kijk op het werk van de Libanese filosoof en dichter Kahlil Gibran. Hoewel er gefocust wordt op een rebels meisje, is de film ook een aanklacht tegen repressie en de doodstraf. Vooral opmerkelijk is de soms eclatante animatiestijl van een collectief met Bill Plympton, Tomm Moore en Joann Sfar.

Bekijk hieronder de reportage van tvbrussel:

Filem'on

data: 1 > 8/11

waar: verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni