Vlaams minister van Brussel en Cultuur Sven Gatz (Open VLD) is drie dagen in Marokko, om de samenwerking in de filmsector te versterken. Hij doet dat samen met een delegatie van Darna, het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis in Brussel en een aantal Brusselse acteurs en regisseurs. “We hopen in Marokko interessante pistes te kunnen openen om de Vlaams-Brussels-Marokkaanse samenwerking te versterken."
Minister Gatz in Marokko: 'Banden met filmsector hier aanhalen'
Gatz kwam zondag aan in Casablanca, de grootste stad van Marokko. In zijn gezelschap reizen vertegenwoordigers mee van Vlaamse kunst- en cultuurhuizen en van het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis Darna. Dat cultuurhuis vond een onderkomen in de lokalen van de AB in Brussel.
Ons land telt minstens 430.000 Belgo-Marokkanen. Bijna de helft daarvan woont in Brussel. "De Marokkaanse gemeenschap in Brussel heeft talloze artiesten: filmmakers, muzikanten, beeldend kunstenaars, acteurs", zegt de coördinator van Darna, Mehdi Marechal. Voor hen is deze reis een manier om contacten te leggen met de Marokkaanse cultuursector. Zo stond er zondag een bezoek aan L'Uzine op het programma, een culturele instelling in Casablanca. "Het moet zowel de formele als informele culturele spelers toelaten om een breder netwerk uit te bouwen om duurzame onderlinge relaties te creëren in Brussel, Vlaanderen, en met Marokko".
Concrete projecten of akkoorden moeten we van deze missie niet verwachten; ook omdat we vier maanden voor de gewestverkiezingen staan. De bedoeling is vooral om contacten te leggen. Daarom ontmoet Gatz onder meer zijn Marokkaanse collega-ministers van Cultuur en Jeugd, én de Marokkaanse minister die bevoegd is voor Marokkanen in het buitenland. (Lees verder onder de afbeelding).
Alle ogen op film
Het werkbezoek richt zich vooral op de filmsector. Daarom zijn ook heel wat Belgo-Marokkaanse acteurs en regisseurs mee. Brusselaar Monir Aït Hamou (acteur uit De Hel van Tanger, Les Barons en Image) is één van hen, net als Mohamed Ouachen, acteur en de man achter de Brusselse vzw Brass’art. Heel wat Belgo-Marokkaanse filmmakers hebben hun opleiding in Brussel gehad (onder meer aan het RITCS) en trekken daarna naar Marokko om er films te draaien. “Vandaag bestaan er al veel contacten tussen België en Marokko op het gebied van cinema. Maar die zijn eerder informeel en tussen individuen", zegt Gatz. "Met dit bezoek hopen we deze contacten te formaliseren en een nauwere samenwerking tot stand te brengen tussen productiehuizen, regisseurs maar ook cinemazalen en filmfestivals”. Dinsdag brengt het gezelschap een bezoek aan het Marokkaans Filminstituut, het ‘Centre Cinématographique Marocain’, in de hoofdstad Rabat.
Cinéma Palace
In de marge van deze cultuurmissie kondigt Darna een samenwerking aan met Cinéma Palace in Brussel. Vanaf februari wordt daar elke tweede dinsdag van de maand een film vertoond met Marokko als rode draad. Dat kan gaan om een film die in Marokko gedraaid is, één die geregisseerd is door een Belgisch-Marokkaanse filmmaker of een film van een Marokkaanse cinéast. De documentaire “Le Thé ou l’Eléctricité”, van Jerôme Lemaire is de eerste in de reeks, en wordt op 12 februari vertoond.
Volgend jaar landt ook ‘Hammam. Steaming Stories’ in Brussel, een expo die vorig jaar als try-out liep in Gent. De rituelen en de geschiedenis van het badhuis worden getoond in het Gemeentemuseum van Molenbeek, MoMuse. Verder plant Darna ook nog een audiowandeling in Brussel over de hammamcultuur.
Praktisch
'CINé-Darna’
Elke tweede dinsdag van de maand t.e.m juni 2019 (12/02, 12/03, 9/04, 14/05 en 11/06)
Cinéma Palace, Anspachlaan 85, 1000 Brussel
Deuren: 19u30 – Film start om 20u00
Inkomprijs (kassa): 4€
Meer info: www.darnavzw.be
‘Hammam. Steaming Stories’
5/3/2020 – 2/4/2020
MoMuse, Mommaertstraat 2A, 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Lees meer over: Brussel , Film , filmfestival , Marokko , Sven Gatz , Casablanca
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.