Het is tijd om het nachtleven te herlanceren. Dat zegt Yves Coppieters, epidemioloog van de ULB. “Jongeren smachten naar het uitgaansleven.” Weliswaar moeten de nodige protocollen uitgewerkt worden, zoals bijvoorbeeld verplicht vertoon van een coronacertificaat.
Epidemioloog ULB pleit voor heropening nachtleven: 'Met strenge protocollen lukt het'
Afgelopen weekend vond in La Madeleine het eerste testevenement voor het uitgaansleven plaats. Zo’n 250 personen haalden zonder mondmasker en zonder afstandsregels hun beste dansmoves opnieuw boven. Dat gebeurde ook in alle veiligheid, want vooraf werden de aanwezigen getest. Wie positief testte, kwam de danszaal niet binnen.
In buurlanden zoals Nederland wordt op die manier al een paar weken gewerkt om het nachtleven alle kansen te geven. “Maar ons land moet blijkbaar altijd nog een beetje strenger en voorzichtiger zijn”, aldus Coppieters in de krant La Derniere Heure en ook aan BRUZZ. “Als de protocollen elders goedgekeurd zijn, betekent dat toch dat ze niet onredelijk zijn. Het lijkt wel of de politiek bang is om de jongeren hun vrijheid terug te geven.”
"De voorzichtigheid die de overheid aan de dag legt, is overbodig"
Volgens Coppieters is het hoog tijd dat ook wij het slot van het uitgaansleven halen. In eerste instantie kunnen clubs best nog wel de toegang controleren. “Bijvoorbeeld door een vaccinatiebewijs of een recente negatieve test voor te leggen, naar hetzelfde principe als het coronacertificaat”, meent de ULB-professor, die ook hamert op een goede ventilatie van de dans- en concertzalen. “De voorzichtigheid die de overheid aan de dag legt, is overbodig.”
De epidemie is onder controle, zegt Coppieters. “We moeten leren leven met dat virus. De vaccinatiegraad zal straks hoog genoeg zijn, waardoor alleen de besmettingen verhogen. We zouden geen effect mogen zien in de ziekenhuizen. Ook al is er de dreiging van sterkere varianten, het nachtleven mag daar niet de dupe van zijn. We moeten nu heropenen, want in september zal er met het begin van het schooljaar opnieuw verhoogde waakzaamheid zijn.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek , dance again , Yves Coppieters , nachtleven coronacrisis