Door de coronacrisis moet de Ancienne Belgique stevig snoeien in haar personeelsbestand. De concertzaal kondigde de stopzetting van de samenwerking met 200 externe medewerkers aan. Freelance productiemanager Tim Vanhaecke en backstage cateraar Rembert Notte betreuren het einde van hun samenwerking, maar proberen de moed erin te houden voor de toekomst. “We zitten in een van de zwaarst getroffen sectoren, alle opdrachten zijn uit onze agenda verdwenen.”
Externe medewerkers AB afgedankt: 'Nu is het inschrijven bij VDAB en interimkantoren'
Tim Vanhaecke behoort tot de vele zelfstandigen van de muzieksector. Bij de AB werkte hij als freelance productiemanager mee aan ongeveer vijf concerten per maand. Daarnaast heeft Vanhaecke ook nog een boekingsbureau en is hij tourmanager van enkele Belgische artiesten waaronder Zwangere Guy en Tourist LeMC. “Veel werk heb ik de laatste maanden niet gehad,” vertelt hij. “Ik had nog het geluk dat twee van mijn artiesten, Eefje De Visser en Zwangere Guy, nog een concertfilm hebben opgenomen en dat ik toch met twee bands op Rock Werchter Terras kon staan.”
Geen verrassing
De stopzetting van de samenwerking met de AB kwam voor Vanhaecke niet als een verrassing. “Ik had dit wel voelen aankomen,” vertelt hij. “Het laatste concert waar ik aan meewerkte begin maart, van Kelis, daar zaten we eigenlijk al met een aantal no-shows,” legt hij uit. “Een deel van het publiek was toen al bang om nog naar een volle zaal te komen.”
Twee weken geleden kon Vanhaecke de zomer nog relatief goed invullen, er stonden nog enkele kleine concerten en festivalletjes op de planning. “Maar met de terugschroeving van de versoepelingen, vielen die evenementen ook in het water.” zegt hij. “Nu is het inschrijven op de VDAB-website en interimkantoren contacteren,” vertelt Vanhaecke “Ik ben ook begonnen met een nieuwe online opleiding om COVID-19 coördinator te worden op filmsets. Dat is toch een van de nieuwe functies die gecreëerd worden in ongeveer dezelfde sector.” Of hij daar ook daadwerkelijk een job in zal vinden, betwijfelt hij nog.
'Nu weten we tenminste waar we staan'
Ook Rembert Notte van cateringbedrijf Cruydt had het einde van de samenwerking met de AB wel kunnen voorspellen. “Toen de maatregelen weer verstrengd werden, voelde ik meteen nattigheid,” vertelt Notte. En inderdaad, een paar dagen later liet de directie van de AB al weten dat ze voor onafzienbare tijd geen beroep meer zouden kunnen doen op hun diensten. “Je moet eigenlijk geen rekenwonder zijn om te kunnen beseffen dat voor een zaal zoals de Ancienne Belgique, die maar op een derde van haar capaciteit draait, het financieel niet meer mogelijk is om heel het productieteam erbij te betrekken,” legt Notte uit. “Het sloeg dus niet in als een bom, maar dat maakt het niet minder pijnlijk.”
Tot voor kort was de AB nog in de veronderstelling dat ze in september van start konden gaan met kleinere concerten van Belgisch talent, maar ook dat bleek niet meer mogelijk. Met het nieuws van de verstrengingen heeft de Ancienne Belgique niet lang getreuzeld om hun werknemers duidelijk te maken wat er te gebeuren stond. “De AB is al sinds maart heel transparant geweest in de communicatie naar de vaste werknemers en freelancers toe,” vertelt Notte. “De snelle reactie vond ik net goed, omdat we nu tenminste weten waar we staan.”
'Een hele eer'
In 2016 werd het bedrijf van Notte gevraagd om de backstage catering van de AB te voorzien. “We koken er afwisselend met een andere cateraar voor de artiesten en alle productieleden, zowel ontbijt, lunch als avondmaal,” legt Notte uit. De iconische concertzaal bouwde al een heel goede reputatie op wat betreft hun catering, ze staan bij de artiesten bekend voor hun warme gastvrijheid en lekker eten. “Het is voor ons een hele eer geweest om er te mogen cateren en ook een uitdagende taak om die reputatie hoog te houden”, vertelt Notte.
“Naast AB caterden we tot nu toe vooral voor trouwfeesten en festivals,” zegt Notte “We zitten in een van de zwaarst getroffen sectoren want alle opdrachten zijn uit onze agenda verdwenen.” In de toekomst probeert Cruydt minder afhankelijk te zijn van grote evenementen.
“Nu hopen we in september te kunnen beginnen met afhaalmaaltijden en kleine diners op onze locatie.” Als klein voordeel van de coronacrisis hebben ze bij Cruydt veel tijd gehad om aan hun moestuin te werken “Al onze groenten staan in volle bloei, dus dan kunnen we bij onze nieuwe start groenten rechtstreeks uit de tuin aanbieden.”
Lees meer over: Brussel , Muziek , interview , AB , Ancienne Belgique
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.