Fuse is sinds 29 jaar dé club in Brussel.

Fuse sluit voorlopig de deuren, Brusselse politici springen in de bres

JP
© BRUZZ
12/01/2023

De legendarische technoclub Fuse moet voortaan dicht om 2 uur 's nachts en mag geen muziek meer spelen luider dan 95 decibel. Onder die omstandigheden kan de club niet doorwerken, klinkt het. Daarom sluit de Fuse tijdelijk de deuren uit protest. Liefhebbers en politici reageren verbolgen. "Ik zal er alles aan doen zodat de Fuse zo snel mogelijk terug opengaat", belooft Brussel-burgemeester Philippe Close (PS).

"Fuse has to close," zo kondigt de Brusselse technotempel het nieuws aan via Instagram. Na 29 jaar heeft de Fuse te horen gekregen van de gewestadministratie Leefmilieu Brussel dat de club voortaan om 2 uur moet sluiten. Klachten van een buurman over geluidsoverlast zouden aan de basis liggen van die beslissing.

Het verdict: muziek niet harder dan 95 decibel en sluiten om 2 uur 's nachts. "Het is onmogelijk om een club te runnen in die omstandigheden," schrijft Fuse. "Daarom blijft de club vandaag volledig gesloten." Deze en volgende week zijn alle evenementen geannuleerd. Fuse stuurt vouchers aan mensen die al een ticket hadden gekocht.

De klachten van de buurman gaan al jaren terug. Fuse zou al isolatiewerken hebben uitgevoerd, maar tevergeefs.

De club zou in beroep zijn gegaan tegen de beslissing bij Leefmilieu Brussel. Eind januari volgt het finale verdict. Het Brussels agentschap is op het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar.

"Het is spijtig dat deze iconische club die duizenden muziekliefhebbers samenbrengt en in het weekend tachtig mensen tewerkstelt moet sluiten vanwege één buurman," reageert Fuse.

Petitie gestart

In het Brusselse nachtleven klinken de eerste verbouwereerde reacties. "Het is een trend de laatste jaren dat clubs uit de stad worden geweerd," zegt Koen Galle aan BRUZZ in een eerste reactie, hij is dj en expert van het Brussels nachtleven. "Ik vind het heftig dat het op deze manier gebeurt. Fuse is er al zo lang en het is een instituut in de stad. Waarom werkt de overheid niet samen met de club om een verhuizing op lange termijn voor te bereiden?"

Meteen na de aankondiging van het nieuws circuleerde al een petitie om de club open te houden, die in een mum van tijd 700 handtekeningen. And still counting.

Koen Galle, expert van het Brussels nachtleven, reageert op het nieuws in het radioprogramma Gunnar bij BRUZZ.

Ook de eerste politici reageren op het nieuws. Zo schrijft Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) dat de betrokken partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en constructief moeten meewerken aan een oplossing. Het nachtleven is volgens Smet een essentieel onderdeel van het stadsleven: "We mogen dit Brusselse icoon niet laten sterven."

Ook Philippe Close (PS), burgemeester van Stad Brussel, liet zich al uit over een mogelijke sluiting. "Ik zal er alles aan doen zodat die zo snel mogelijk terug opengaat", zegt hij op Twitter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni