Juke Box Shop, de legendarische platenwinkel op de Anspachlaan, is weer open. Nadat de winkel drie jaar was gesloten door een echtscheiding, staat eigenaar Jean-Pierre Delabelle weer achter zijn platenspeler in de winkel.
| Van The Smiths tot Quincy Jones, het aanbod bij Juke Box Shop is zeer uiteenlopend.
Wie binnenstapt in de Juke Box Shop in hartje Brussel, voelt meteen de toewijding en passie waarmee Jean-Pierre zijn bébé openhoudt. Tot buiten is de muziek te horen die hij opzet voor zijn klanten. “Ik kijk een beetje wie er in de winkel staat. Als ik iemand zie zoeken tussen de jazz-platen, zet ik iets van dat genre op.”
De Juke Box Shop opende eerst zijn deuren in de Léon Lepagestraat in 1976 en vervolgens op de huidige locatie op de Anspachlaan in 1985. Het is daarmee de oudste platenwinkel van Brussel. Door familiale omstandigheden was de winkel drie jaar gesloten. “Ik heb de platenwinkel opnieuw moeten kopen, na een scheiding met mijn vrouw, die zaakvoerder was van de platenwinkel,” legt eigenaar Jean-Pierre Delabelle uit aan BRUZZ.
Binnen twee maanden wordt hij 70 jaar, maar de winkel zien sluiten bezorgde Jean-Pierre hartzeer. Hij besloot daarom te heropenen, nadat hij tijdelijk platenwinkel Juke Box 2 openhield in de Hoogstraat. “Maar die heb ik weer gesloten met de tweede lockdown. Niemand kwam nog naar Brussel.”
Meer dan 100.000 platen
Sinds begin dit jaar kunnen muziekliefhebbers weer terecht op de Anspachlaan, om er te grasduinen in de meer dan 100.000 platen die Delabelles collectie rijk is.
Het aanbod is zeer uiteenlopend, van R&B tot alternatieve elektro. “We hebben alles, behalve rap,” zegt Jean-Pierre, die schitterde in de documentaire The Sound of Belgium. Over de jaren verzamelde de Brusselse platengoeroe duizenden platen over de hele wereld. “Ik ging naar Japan en de Verenigde Staten. Zo kende ik altijd de nieuwste muziekstromingen.”
Van het verdwijnen en de renaissance van de elpee heeft Delabelle dus nooit veel gemerkt. “Ik heb altijd in platen gedaan. Er is wel de periode van de cd’s geweest, maar dat kwam me goed uit omdat iedereen toen zijn platen verkocht en ik ze opkocht. Daardoor heb ik altijd een ruim aanbod gehad in de winkel.”
En dat aanbod selecteert Delabelle met veel zorg en toewijding. “In Chicago was ik eens in een stock met 1 miljoen 45-toerenplaten. Na een lekker Amerikaans ontbijt verdween ik ‘s ochtends in dat depot om er pas ‘s avonds terug uit te komen. Ik heb toen 5.000 van die platen meegenomen in het vliegtuig,” vertelt hij zichtbaar geamuseerd.
Beroemde gasten
De Juke Box geniet enige internationale bekendheid. Tal van muzikanten die bijvoorbeeld optreden in de AB gaan langs bij Jean-Pierre, van The Smiths tot Dr. John. “De Beastie Boys zijn hier al vier of vijf keer geweest. Ze kopen nu platen van me via internet,” vertelt Delabelle.
Ook de bekende Brusselse dj Lefto is opgetogen met de heropening van "een monument als de Juke Box," vertelt hij aan de telefoon. "De winkel is een van de pioniers van de platenwinkels in Brussel. Iedereen kent Jean-Pierre en zijn verhaal. Hij weet waarmee hij bezig is. Het is zo’n typische winkel waar de verkoper zijn humeur niet verstopt."
“Het leuke aan zijn winkel is dat je bijna thematisch kan gaan shoppen. Als je bijvoorbeeld een 45-toerenplaatje zoekt met drie breakdancers op de hoes, dan vind je dat daar,” grinnikt Lefto.
“Ik ging er voor heel specifieke dingen, maar ik weet dat als ik over een jaar nog eens zou teruggaan, de winkel en de uitbater niet veranderd zouden zijn. Een plezante winkel, die ook redelijk bekend is bij ‘diggers’ (muziekliefhebbers die zoeken naar zeldzame platen, red.). Ik weet dat dj Shadow vaak telefoneerde naar Jean-Pierre om hem te vragen een hele bak ‘picturediscs’ (lp’s met een afbeelding op het vinyl) opzij te houden.”
Typisch Brussels
De Juke Box Shop kleurt, nog volgens Lefto, het DNA van Brussel. “Platenwinkels als de Juke Box, net zoals de Caroline iets verderop en nog andere platenwinkels, zijn belangrijk voor het DNA van de stad. In de Marollen zijn bijvoorbeeld vier platenwinkels op enkele honderden meters. Elke platenwinkel heeft zijn eigen specifiteit. Er is nauwelijks concurrentie onderling. Het is een kleine stad, iedereen kent elkaar en platenwinkels willen niet in elkaars vaarwater komen. Dat is het mooie aan Brussel.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek , Juke Box Shop , Jean-Pierre Delabelle , dj lefto , Anspachlaan , platenzaak