De Ancienne Belgique wil nog meer evolueren naar een open huis, waarin andere organisaties hun ideeën kunnen uitvoeren. Het iconische muziek- en cultuurhuis op de Anspachlaan bouwt zijn programma voor het concertseizoen 2017-2018 rond bepaalde muzikale thema's zoals jazz, hiphop en wereldmuziek. Dinsdag stelde de concertzaal haar nieuwe seizoen voor.
Ancienne Belgique zet in op openheid en muzikale clusters
Lees ook: AB en Flagey vieren samen 100 jaar jazz
De AB wil groeien naar “een open huis dat meer en meer buiten de grenzen kleurt”. Zo stelt Mount Eerie het album A Crow Looked At Me niet voor in de AB zelf, maar tien minuutjes wandelen verder in de Brigittinenkapel. In het voorjaar van 2018 krijgen de Brusselse Jeugdhuizen de sleutel van de ABClub in handen om die naar eigen smaak te vullen en ook het muziekmagazine Subbacultcha en zelfs de Belgische metalband AmenRa hebben inbreng in de programmatie.
Brussel, wereldmuziek en hiphop
De AB breidt zijn programmatie wereldmuziek nog verder uit en zal daarvoor samenwerken met toonaangevende labels. Matisyahu en Omar Souleyman zijn enkele van de namen die de revue passeren. Curator Seb Bassleer, de bezieler van het Brusselse DJ-collectief Rebel Up, trapt het nieuwe AB-seizoen af met Global Street Sounds, "met muziek uit alle wereldhoeken". Speciale aandacht gaat uit naar muziek uit Zuid-Korea en Indonesië, het gastland van Europalia.
Ook hiphop zit in de lift bij de Brusselse jongeren en daar speelt de AB op in. Hiphopcollectief Alles Eyes On Hip Hop krijgt de ruimte om zijn stempel op de programmatie te drukken. Het Brusselse project Niveau 4 brengt Brusselse kleppers als Roméo Elvis, Stikstof, La Smala en Zwangere Guy samen op het podium van de AB. "Hiphop is helemaal aan het ontploffen, zeker in Brussel. Het programma is nog niet helemaal rond, maar zeker elke maand is er voor mannen als Zwangere Guy bij ons een platform", zegt artistiek directeur Kurt Overbergh.
Meerdaagse concerten
Steeds meer (inter)nationale artiesten verkiezen dit najaar een meerdaags concert boven massaconcerten. "Artiesten spelen graag vaak en veel. Dat is tenslotte waarom ze op tournee gaan. De zaal van de AB geeft hen een uitstekende omgeving om dat in intiemere kring te doen", aldus Overbergh. De AB speelt in op die tendens en zet onder meer Mogwai, Fleet Foxes en Run The Jewels twee opeenvolgende dagen op de agenda.
December = Belgenmaand
De AB trekt opnieuw volop de kaart van Belgische artiesten en doopt december zelfs om tot Belgenmaand. Behalve de reeds uitverkochte tweedaagse concerten van Triggerfinger, Girls In Hawaii en Front 242, treden ook The Van Jets en Charlotte de Witte op. K’s Choice viert dan weer het 25-jarige bestaan van de groep. Belgisch jazztalent krijgt zijn kans tijdens The New Wave Of Belgian Jazz, de vijfdaagse afsluiter van de JAZZ100.
Tussen 13 en 17 december zetten onder meer Taxiwars, het jazzproject van Tom Barman, en Melanie De Biasio het orgelpunt op de honderdste verjaardag van het genre. "Dit wordt ongetwijfeld het hoogtepunt van ons seizoen", zegt Overbergh. "Het was niet simpel om dat te organiseren, maar we hebben een programma om van te smullen. De buitenlandse interesse is nu al enorm."
Huis 23 wordt AB Salon
Vijf jaar na de inhuldiging neemt de Ancienne Belgique ook afscheid van Huis 23. De ‘huiskamer’ in de Steenstraat werd gerenoveerd en omgedoopt tot AB Salon, “dé reflectieplek binnen de AB”. In het lokaal boven het AB-café zullen voortaan - voornamelijk gratis - lezingen, screenings van muziekdocumentaires, gesprekken met artiesten en workshops georganiseerd worden.
De AB kondigde ten slotte aan dat de Europese Commissie zijn financiële steun aan het project Liveurope met drie jaar heeft verlengd. De AB stond aan de wieg van Liveurope, een samenwerking tussen dertien Europese concertzalen die inzetten op Europees talent.
Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.