De Franse ziel van Ben l'Oncle Soul

Pierre De Decker
© Agenda Magazine
25/02/2011
De kans dat u tijdens een concert van de jonge Franse soulzanger Ben l’Oncle Soul op uw luie krent blijft zitten, is klein. Met hits als ‘Seven nation army’ en ‘Soulman’ staat hij garant voor een frisse mix van authentieke sixtiessoul en hedendaagse reggae en rock.

Benjamin Duterdes bijnaam op school in Tours is "Uncle Ben", omdat hij het vlinderdasje van zijn grootvader draagt. Hij verandert zijn artiestennaam in Ben l'Oncle Soul om copyrightproblemen met een bekend Amerikaans rijstmerk te vermijden. Eind 2009 scoort hij een hit met zijn versie van 'Seven nation army' van The White Stripes. Het nummer staat op de ep Soul wash, een handvol actuele hits die een Motown- en Stax-behandeling krijgt. 'Soulman' betekent midden 2010 de doorbraak. "Een soulman staat op en gaat slapen met soul, hij zingt en danst soul, hij kleedt zich soul. En vooral, hij luistert veel naar soul," vertelt Duterde aan de telefoon van op de luchthaven in Parijs. Zijn debuut haalde ondertussen platina en net nog kreeg hij een Victoire de la Musique in de categorie

Révélation scène.Was je verrast door het succes?
Ben l'Oncle Soul:
Zeker. Stellen dat alles loopt als gepland zou pretentieus zijn, elke beginnende artiest twijfelt. Maar ik vind: doe alles voor je muziek en zie wat ze teruggeeft. Het was best spannend. Soul in het Frans, dat is du presque jamais entendu. Maar zingen in die taal voelt natuurlijk. De nummers die ik in het Engels breng, heb ik ook gehoord in het Engels. Wellicht ben ik origineler in het Frans, maar als ik een liedje maak, stel ik me die vraag niet. Ik doe wat het beste klinkt.

De plaat klinkt erg warm.
Ben l'Oncle Soul:
We hebben analoog opgenomen in de studio van Dan Romeo in Brussel, het stond er vol oud materiaal. We werkten à l'ancienne met een oor voor het nu, het moest meer zijn dan alleen maar een replica van de sixties. De rol van (producers) Gabin Lesieur en Guillaume Poncelet was bepalend. Ik ben beginnen liedjes te schrijven met Gabin. Daarrond is de groep gevormd, pas dan kwam Guillaume erbij. Hij is trompettist, pianist en arrangeur, een totaaltalent. Ze vullen elkaar perfect aan.

Live imiteren jullie de danspasjes van de soulbands van toen.
Ben l'Oncle Soul
: Dat hoort bij de show maar het is vooral plezant om te doen. Ik ben fan van de jaren 1960 en '70. Alles moet kloppen: de kostuums, dansjes, attitude, concerten, clips, platenhoes. Die coherente look is belangrijk. Hoe ik mijn muziek vat, valt perfect samen met mijn opleiding beeldende kunsten.

Wat trekt je aan in soulmuziek?
Ben l'Oncle Soul:
De stemmen vooral. Een soulstem drukt leed, vreugde en passie uit. Dat is instinctief, het komt uit je diepste zijn.

Wie zijn je belangrijkste invloeden?
Ben l'Oncle Soul
: Otis Redding, als spirituele vader, Ray Charles, als artiest en componist, en Aretha Franklin, voor haar energie.

Je hebt zelfs het logo van Motown op je pols laten tatoeëren.
Ben l'Oncle Soul:
Het was mijn droom om te tekenen bij Motown, en dat is gelukt. Maar die tattoo is meer een verwijzing naar een periode in de muziekgeschiedenis dan naar een platenfirma. Soul zit me gewoon in het bloed.


--------------------------
FR ❙ Ce samedi, Ben l'Oncle Soul fera danser l'AB. Les chances de rester immobile toute la soirée sont statistiquement infimes car l'artiste français, auteur des tubesques Seven nation army et Soulman, garantit un mélange salvateur de soul authentiquement sixties, de reggae et de rock contemporains.
EN ❙ The chance that you will remain idly in your seat during a concert by the young French soul singer Ben l'Oncle Soul is very small. With hits like "Seven Nation Army" and "Soulman", he guarantees a fresh blend of authentic sixties soul and contemporary reggae and rock.
--------------------------
soul ¦ ben l'oncle soul debuteert bij motown
--------------------------
"Soul in het Frans, dat is du presque jamais entendu"

wanneer: 26/2/2011 • 20.00
tickets: SOLD OUT!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni