Dobet Gnahoré stelt zaterdag haar nieuwe album ‘Na Drê’ voor in het Centre Culturel d’Auderghem, een album waarop ze terugblikt op de belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Brussel hoort daar ook bij, gezien de Ivoriaanse zangeres, danseres en percussioniste sinds een jaar in Brussel woont. “Ik had nood aan een kosmopolitische omgeving.”
Dobet Gnahoré: ‘Voortaan beslis ik alles met mijn hart’
Na Drê betekent ‘Mijn hart’ in Bété, de taal van een kleine gemeenschap in Ivoorkust waarvan Dobet Gnahoré afstamt. “Op een bepaalde leeftijd kijk je terug op de belangrijke evenementen van je leven. Ik ben nu dertig jaar, alles in mijn leven wordt voortaan beslist door mijn hart,” zegt de zangeres. “Elke song van dit album heeft een belangrijke plaats in mijn hart. Ik heb voor het eerst ook alle muziek en tekst zelf geschreven, terwijl mijn echtgenoot Colin (Laroche de Feline, gitarist van haar band, bt) dat voordien deed. Dat maakt van Na Drê mijn meest persoonlijke album.”
Dobet Gnahoré heeft van haar beperkte ervaring als componiste een sterkte gemaakt. “Ik wou een eenvoudig album. Om een toegankelijk album te maken, heb ik slechts de drie-vier gitaarakkoorden die ik goed ken gebruikt. De muziek blijft pan-Afrikaans met mijn persoonlijke touch,” legt Gnahoré uit. “Ik heb ook moderne instrumenten als saxofoon, viool, contrabas, piano, dwarsfluit en op enkele tracks een bluesgitaar toegevoegd, naast de gebruikelijke gitaar, bas en drum en de traditionele instrumenten als Peulfluit, percussie en sanza (duimpiano).” De Peul is het grootste nomadenvolk van West-Afrika.
Dubbele persoonlijkheid
Het album is verrassend rustig voor wie Dobet Gnahoré live reeds aan het werk zag. De Ivoriaanse schone is een echt podiumbeest boordevol energie. Naast zingen – soms rustig, soms uitbundig – slaat ze met haar gespierde armen genadeloos op de tamtam. En met haar atletisch lichaam pakt ze uit met adembenemende sprongen. Haar verzorgde uiterlijk met Afrikaanse gewaden, talloze sieraden, dreadlocks en tulband laten niet vermoeden dat Gnahoré ook zo’n rustige kant heeft. “Weet je, die twee kanten zijn sterk in me aanwezig,” zegt ze. “Ik ben een tweeling, ik heb twee persoonlijkheden: een heel zachte en een zeer energetische. Soms ben ik zeer joviaal, soms triest.”
Gnahoré zingt voortaan vanuit haar hart, een hart dat volledig in het teken van Afrika staat. “Ik woon al bijna de helft van mijn leven in Europa, maar mijn focus gaat naar de toestand in Afrika.” De zangeres maakt zich zorgen om haar moederland. “Ik ben bang voor Afrika, bang van politici die er steeds hetzelfde discours op nahouden, terwijl er niets verandert. Een land kan zich tien of twintig jaar ontwikkelen, maar al die vooruitgang kan op één dag verloren gaan als er onrust of oorlog uitbreekt. Hier in Europa zie ik dat mensen mogen betogen als ze ergens niet mee akkoord zijn, er heerst vrede in alle landen. Dat moet in Afrika ook kunnen. We moeten ophouden met ruzie te maken, want ontwikkeling zal pas komen op de dag dat we samen zullen leven.”
Gnahoré heeft zich een jaar geleden in Brussel gevestigd om dichter bij het culturele leven te zijn. “Ik woonde in de Franse Ardennen, nogal afgelegen. Ik geef ook zang- en danslessen, en dat is in Brussel veel gemakkelijker.” Een keer per maand is er een pan-Afrikaanse zang- en dansstage in La Tentation. De opbrengst gaat naar een weeshuis in Ivoorkust waar de kinderen naast gewone lessen ook dans- en zanglessen krijgen.
“Ik vind het belangrijk dat ze ook een artistieke vorming krijgen. Via Baara vzw organiseer ik stages om geld naar daar te kunnen sturen, met als doel op termijn dans- en zanglessen te laten plaatsvinden in vijf weeshuizen.”
Op 15/02 stelt de Marokkaan Driss El Maloumi zijn nieuwe album Makan voor in CC Auderghem, gevolgd door de voorstelling van Na Drê van Dobet Gnahoré. Tickets kosten 23/25 euro. Concerten starten om 20u30.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.