Great Mountain of Fire: de brandende euforie van een nieuw begin
Dat blijkt ook wanneer we hen opzoeken in de studio waar ze na een (vooral in Wallonië) erg succesvolle festivaltournee aan het repeteren zijn voor hun eerste optreden als headliner. In deze (voormalige) Rising Sun-studio in Koekelberg heeft Arno nog platen opgenomen, maar ze wordt, nu Rudy Coclet met zijn team de Jet-studio heeft overgenomen, alleen gebruikt als repetitielokaal. Zanger Thomas de Hemptinne, die ons een rondleiding geeft, ziet de verschraling van het Brusselse studioaanbod met lede ogen aan. "Het is fijn dat we hier nu kunnen repeteren, maar opnemen doen we bewust niet. We willen de studio's die het nog overleven geen oneerlijke concurrentie aandoen."
De repetities zijn nodig, maar het kost geen moeite om de groepsleden te motiveren. Het wordt hoe dan ook een thuismatch in de Botanique. "Op de festivals speelden we vaak een gebalde set van 40 minuten," zegt gitarist Antine Bonan. "Nu proberen we daar ook enkele intiemere momenten aan toe te voegen." Great Mountain Fire is eigenlijk precies dezelfde groep als Nestor!, de naam waarmee de leden vroeger door het leven gingen, zegt de Hemptinne. "Maar het was nodig om een bladzijde om te draaien. En 'Canopy' voelt ook aan als een nieuwe start. We zijn altijd vrienden geweest, en de groep bestond al lang, maar omdat we geen goede structuur achter ons hadden, kwamen we niet vooruit. Nu loopt het veel beter." Vooral een tournee in Canada bleek een geweldige meevaller voor de groep die al sinds zijn ontstaan in het Engels zingt. "Op ons elfde was Engelstalige muziek ons referentiekader. Het was geen kwestie van esthetiek, maar een logische keuze."
Bassist Alexis Den Doncker beaamt: "Kijk naar Arcade Fire. Ze komen uit Montreal, Quebec en zijn ook Franstalig. Alleen wist niemand dat in het begin. Trouwens, je moet geen anglofiel zijn om in het Engels te zingen." Hij heeft gelijk, met creativiteit kom je een heel eind.
Brullende tijger
Tekenend voor de mentaliteit binnen de groep is de vervaarlijk brullende tijger op de hoes van de plaat. Den Doncker: "We gebruiken wel vaker dieren als metafoor om onze gevoelens en gedachten over te brengen. De tijger is gefotografeerd in zijn natuurlijke habitat met een zogenaamde camera trap. Het levert een verrassend beeld op. Dat fascineert ons, want muzikaal gaan we ook op zoek naar zulke verwondering." Klopt, op Canopy wordt wel vaker guitig van de ene naar de andere sfeer gesprongen, vaak binnen eenzelfde track. Nerveuze tempowisselingen, euforische synths en extatische zangpartijen lijken een handelsmerk te zijn.
Alleen de nieuwe groepsnaam verwijst middels een oude track nog naar hun Nestor!-verleden. Den Doncker: "Die grote bosbrand op de berg moet uitmonden in een gezellig samenzijn, een psychedelisch delirium vol verrassingen, met veel dieren, en met onze beste vrienden. Dat is het surplus van de band: tussen rocksterren is er geen kameraadschap, geen echte fysieke betrokkenheid, die is er tussen ons wel."
uur: 20.00 uur
tickets: 10 / 13 / 16 euro
-------
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.