Herenigd Lamb concerteert drie dagen op rij in de Botanique
Met maar liefst drie concerten op rij is het Engelse duo Lamb een van de afsluiters van het concertjaar in de Botanique. "We hebben altijd een goede band gehad met onze Belgische fans. Door verschillende keren in een iets kleinere zaal te spelen, komt onze muziek niet alleen beter tot zijn recht en kunnen we het Brusselse publiek ook een intiemere show aanbieden." Zangeres Lou Rhodes zegt het met hernieuwd enthousiasme: "Het voelt aan als een soort residency. Dat je zo drie dagen kan rondhangen in een van je lievelingssteden is meegenomen."
Na een reeks geslaagde reünieoptredens beslisten Rhodes en Andy Barlow een nieuwe cd te maken. Het zou het vijfde album worden van de band die vanaf 1996 de wereld ontroerde met hun breekbare triphopgeluid. Het titelloze debuut - met tussen de knisperende blieps van Barlow veel ruimte voor de frêle stem van Rhodes - raakte meteen een gevoelige snaar. 'Górecki' werd een culthitje.
Later zou ook 'Gabriel' dat succes herhalen. Maar na vier albums zat het duo op een dood spoor en in 2004 viel de band uit elkaar. "We bevonden ons al langer op een rollercoaster waarover we de controle kwijt waren," zegt Rhodes nu. "We waren vergeten wie we waren. De split was onze reality check."
Je nam je laatste soloalbum ook al op in Andy's studio, maar ik neem aan dat het verschil tussen een solo- en een Lamb-album gigantisch is?
Lou Rhodes: Ja, bij de opnames van mijn soloplaat ging Andy bewust in de schaduw staan. Het was ook mijn soloalbum. Ik wilde een analoog en akoestisch geluid, en een beetje tot mijn verbazing protesteerde hij niet. (Lacht) Maar toen we plannen begonnen te maken over een nieuw Lamb-album, trad hij vanzelf meer op de voorgrond. In tegenstelling met vroeger gaf dat echter amper strubbelingen. We zijn wat ouder, en volwassener. Nu lachen we om de dingen waar we vroeger ruzie over zouden maken.
Je hebt jullie band altijd vergeleken met die tussen een grote zus en haar kleine broertje. Is dat veranderd?
Rhodes: Ja, ik denk het wel. Nadat we gesplit waren leerden we elkaar op een totaal andere manier kennen. Je mag niet vergeten dat toen we met Lamb begonnen Andy pas 18 was, en ik 28. Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat je stopt met evolueren op het moment dat je bekend wordt. Daar zit iets in. Voor Andy was de split dus een echte cultuurschok, want hij was altijd 'Andy van Lamb' geweest, en nu moest hij plots zelf gaan ontdekken wie hij was. Hij reisde veel, werd vader… en bij de reünie konden we het beter met elkaar vinden.
Op de nieuwe plaat lijken jullie terug te keren naar het gevoel dat overheerste op jullie debuutalbum.
Rhodes: Klopt, door de jaren heen waren we die rauwe eenvoud van onze beginjaren kwijtgeraakt. Tijdens de reünieconcerten probeerden we ze al te doen herleven, en in de studio trokken we die lijn door. Less werd opnieuw more, zonder dat ik daarvoor een akoestische soloplaat moest opnemen. Volgende herfst duiken we trouwens opnieuw samen de studio in voor een zesde album.
Schrijf je ook tijdens de huidige tournee?
Rhodes: Dat lukt me niet zo goed. De dynamiek van Lamb hangt voor mij samen met het moment waarop ik met Andy de studio induik. Het akoestische perspectief dat ik toepas op mijn soloalbums werkt niet bij de band. Voor we splitten, probeerde ik ook al om Lamb de akoestische richting uit te duwen die later ik op mijn soloalbums zou exploreren. Terwijl Lamb natuurlijk altijd de weirde samenkomst is geweest van yin en yang. Achteraf prijs ik me gelukkig dat ik de band er niet mee gecompromitteerd heb.
wanneer: 19 > 21 december om 20.00 uur
tickets: 13 / 16 / 19 euro
-------------
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.