Het mysterie van de Bulgaarse zingende engeltjes
"Voor de politieke veranderingen van 1991 waren er in alle steden vrouwenkoren. Ze werden begeleid door een orkest en er waren ook dansers," vertelt Tanja Andreeva over de periode dat al die traditionele muziek- en dansgroepen door de staat gesteund werden. "Het maakte deel uit van de staatspropaganda. Elk politiek evenement werd begeleid door dansers en zangers die de communistische partij prezen. Na de eerste democratische verkiezingen viel de financiële staatssteun weg en werden de meeste ensembles opgedoekt."
Zo ook het Bulgaarse radio- en televisiekoor, dat vroeger bekend was als Le Mystère des Voix Bulgares, een naam die na de val van het communisme door vele koren gebruikt (misbruikt) werd. Daarom richtten de zangeressen The Bulgarian Voices Angelite (spreek uit an-gue-li-té) op als onafhankelijk koor, zonder ondersteuning noch controle van de staat. Twintig jaar later maken veertien van de oorspronkelijke zangeressen nog steeds deel uit van de groep, aangevuld door jong bloed. "De jongedames van toen zijn intussen rijpe vrouwen geworden," grinnikt Andreeva, die deel uitmaakt van die oorspronkelijke groep.
Zijn er vandaag nog veel vrouwenkoren in Bulgarije?
Tanja Andreeva: Ja, traditionele muziek is nog steeds ontzettend populair, er zijn veel festivals voor, in het hele land. Hopelijk blijft dat zo, we hebben zo'n rijke traditie die we moeten koesteren. Het verschil tussen Angelite en andere vrouwenkoren is dat wij het traditionele repertoire op een hedendaagse manier interpreteren.
Jullie zingen vaak in kerken. Is dat dan een kerkelijk repertoire?
Andreeva: Op al die jaren tijd hebben we een gigantisch repertoire opgebouwd, een deel daarvan zijn orthodoxe kerkliederen, voornamelijk van componisten uit Bulgarije en Rusland. In onze huidige show interpreteren we werk van Rimski-Korsakov en Tsjaikovski (beide zijn Russische componisten uit de tweede helft van de 19de eeuw, bt) en van de uiterst getalenteerde Bulgaarse componist Ivan Spassov.
Jullie hebben samengewerkt met groepen als Huun-Huur-Tu uit Tuva en Moskow Art Trio. Opnemen met die zangers uit Tuva moet een echte cultuurclash zijn, niet?
Andreeva: Wel, we konden niet met elkaar praten, dus hebben we maar naar elkaars zang geluisterd. Zij waren onder de indruk van ons koor, maar vooral wij stonden te gapen van hun boventoonzang. Indrukwekkend. Al zingend en luisterend naar elkaar zijn we vanzelf tot een vlotte samenwerking gekomen. Dit jaar hebben we deelgenomen aan een groot muzikaal project in Polen: een symfonisch orkest met muzikanten en zangers uit twaalf landen die allemaal samen zongen. Wat een avontuur, een onvergetelijke ervaring!
Zullen er in Brussel ook gasten zijn?
Andreeva: Neen, voor de Kerstperiode hebben we het beste uit ons repertorium geselecteerd, aangevuld met een paar meesterwerken van de kerkmuziek en enkele Bulgaarse kersthymnen om een warme kerstsfeer te creëren.
The Bulgarian Voices Angelite
wanneer: 7 december 2011 om 20.15 uur
tickets: 15 / 20 euro
---------
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.