Als u één avond klassieke muziek wilt consumeren dit najaar, doe het dan in het gezelschap van de gretige Julien Libeer en zijn begenadigde vrienden.
Julien Libeer en zijn begenadigde vrienden in Flagey
Een beer, zegt u? Brusselaar, pianist, en een goed van de tongriem gesneden krullenbol: dat is Julien Libeer. Een van die musici die helder over muziek kunnen én willen praten, zonder in clichés of platitudes te vervallen. Maar Libeer is in de eerste plaats every inch a musician.
Amper 30 is hij, en door zijn pianodocente aan de Koningin Elisabethkapel (en intussen compagnon de route) Maria João Pires wordt hij trefzeker omschreven als “de complete muzikant, die op elk muzikaal moment getuigt van een diep begrip van het werk, een solide intellect en een onfeilbaar instinct voor het onvatbare.” Naar eigen zeggen is hij overtuigd - zoals vele andere geëngageerde musici voor hem - van “de transformerende kracht van muziek voor ieder mens die bereid is te luisteren.”
Zijn engagement mag ook blijken uit de heerlijke, razend interessante en bijwijlen ook hilarische talkshow die hij twee jaar terug hostte op Canvas: Studio Flagey. Of nog, de drie cd’s (met werk van onder meer Beethoven, Ravel en Lipatti, solo en in duo) die hij tot dusver opnam, zijn een veelvuldig geprezen en bekroond visitekaartje van ’s mans avontuurlijk getinte muzikale universum.
L’Art pour l’art? Libeer is een gretige muzikant. En genereus. En dat is doorgaans een interessante combinatie om een concertprogramma op te baseren. Allicht ook een van de redenen waarom hij dit jaar Flagey zijn ‘residentie’ mag noemen. Voor dit eerste concert van zijn vierdelige residentie kreeg hij naar eigen zeggen carte blanche. En dus nodigt hij enkele goede (muzikale) vrienden uit voor een ongetwijfeld gezellige en muzikaal allicht scherpe concertavond.
In december kunt u gaan luisteren naar Singing Molenbeek, een sociaal-artistiek project dat hij met een paar vrienden startte. Kinderen van 5 tot 12 jaar zingen samen, aldus Libeer, “en ontwikkelen zo enkele dierbare kwaliteiten: luisteren, in team werken, concentratie, discipline en een grote dosis plezier.” Met, opnieuw, bevriende topmusici, zoals de violisten Lorenzo Gatto en Roby Lakatos. Het programma draait rond het werk van Béla Bartók. L’art pour l’art? Dan toch zeker niet bij Julien Libeer.
Nog niet helemaal overtuigd? Kniesoren beweren weleens dat de airplay voor klassieke muziek en musici in de media de voorbije jaren sterk is afgenomen. Daarover willen we ons hier niet uitlaten, maar Libeer heeft er iets op gevonden. Surf naar zijn residentiepagina op de website van Flagey voor Technique doesn’t exist, een documentaire over, met en van Julien Libeer. Un grand monsieur, deze muzikant.
> Julien Libeer & Friends. 16/09, 20.15, Flagey, Elsene
112 tips for the new cultural season
Lees meer over: Elsene , Muziek , 112 tips for the new cultural season
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.