The Master Musicians of Jajouka zijn het belangrijkste exportproduct van het bergdorpje Jajouka in het Marokkaanse Rifgebergte. Twee jaar geleden voerde het gezelschap onder leiding van Bachir Attar in New York nog de begrafenisstoet aan van jazzlegende Ornette Coleman.
The Master Musicians of Jajouka, helende trancemeesters
Daarna vertrokken de trancemeesters op tournee, iets wat ze de jongste jaren wel vaker doen om hun heilige soefiritmes ook buiten Marokko levendig te houden. Gekleed in lange, traditionele gewaden kunnen ze als geen ander een publiek hypnotiseren. Hun instrumenten worden trouwens nog steeds in Jajouka zelf vervaardigd, uit bamboe, het hout van de abrikozenboom en de huid van de geiten die ze ter plekke kweken.
Met de blatende klank van een traditioneel blaasinstrument lokten de dorpsbewoners volgens de overlevering één keer per jaar de 'geitman' uit zijn grot. Het is een vruchtbaarheidsritueel, dat zijn oorsprong vindt in de aanbidding van Pan en jaarlijks herhaald wordt. Een hele reeks westerse muzikanten kon het met eigen ogen vaststellen toen ze er in het spoor van de Beat Poets en andere benevelde kunstenaars de voorbije decennia neerstreken.
Brian Jones presents the pipes of Pan at Joujouka (1971), de psychedelische plaat die de Rolling Stone er in 1968 opnam, opende velen de ogen. In 2013 brachten westerse muzikanten als Bill Laswell, John Zorn en Flea een eerbetoon met het album The road to Jajouka. En zo blijven The Master Musicians of Jajouka bewaarengelen van een complex en eeuwenoud muzikaal erfgoed.
> The Master Musicians of Jajouka. 06/04, 20.00, Les Ateliers Claus, Sint-Gillis
Lees meer over: Sint-Gillis , Muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.