Met deze week: de eerste opera in de vernieuwde Muntschouwburg, het openingsconcert van het vervelde Belgian National Orchestra en een concert van Flagey-resident Julien Libeer.
Opera en klassiek: onze top 3 van de week
PINOCCHIO
Eindelijk, de Munt is terug geopend! Na veel bloed, zweet en tranen wordt het gebouw eindelijk gebruikt. En die opening gebeurt met het nodige feestgedruis: met name Pinocchio, een nieuwe opera, die afgelopen zomer in Aix-en-Provence in première is gegaan. De componist is de oude Munt-getrouwe Philippe Boesmans. Die presenteert zijn lezing van Collodi’s beroemde sprookje van het houten jongetje dat tot leven komt. Geen zeemzoete Disneyachtige aanpak bij Boesmans en zijn vaste compagnon de route regisseur Joël Pommerat. Wat dan wel? Een gitzwart verhaal, dat focust op de kleine kantjes van de mens. De critici smullen er alvast van, nu is het aan het publiek om overstag te gaan.
> De Munt. > 16/09, diverse tijdstippen, 10 euro > 149 euro, Brussel
BELGIAN NATIONAL ORCHESTRA, PIERRE-LAUREN AIMARD (PIANO) & OLIVIER LATRY (ORGEL)
Onlangs vervelde het Nationaal Orkest van België tot het Belgian National Orchestra met een nieuwe artistiek directeur, de Amerikaan Hugh Wolff en een heel nieuwe, artistieke benadering van de programma’s. Voortaan krijgt u bij het NBO telkens sleutelwerken uit het repertoire van de westerse muziekgeschiedenis, maar met een bijzondere betekenis voor vandaag, zowel voor het publiek als zij die de muziek maken. Dat repertoire wordt geconfronteerd met muziek van recentere datum. Fini dus met de klassieke opbouw ouverture – concerto – symfonie. Voor deze eerste productie is dat Beethovens Derde Symfonie, de Eroica, versus Ravels Pianoconcerto voor de Linkerhand. Ook een wereldpremière van Benoît Mernier staat op het programma, op maat van het – eindelijk! – volledig gerestaureerde orgel van de grote Henry Le Boeufzaal van het Paleis voor Schone Kunsten.
> Bozar. 15/09 > 17/09, diverse tijdstippen, 10 euro > 46 euro, Brussel
JULIEN LIBEER & FRIENDS
Er zijn mensen die leven om te werken, en er zijn er die werken om te leven. Er bestaat ook een derde categorie: zij voor wie er geen onderscheid is, voor wie ‘werken’ het leven is. Als dat werk dan nog eens een bijzondere bezigheid is, zoals pakweg musiceren, leidt dat veelal tot een heel bijzonder parcours. Neem nu de carrière van de jonge Brusselse pianist Julien Libeer. Amper 30 is hij, maar na zijn studies aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth werkt hij traag maar gestaag aan het rijpen tot een allroundmuzikant. Flagey heeft hem gestrikt voor een residentie, waarvan dit concert het eerste is. Hij deelt het podium met zijn muzikale soul mates Lorenzo Gatto, Rosanne Philippens, Dimitri Murrath en Camille Thomas. Stuk voor stuk musici die de internationale muziekscène aan het veroveren zijn. Op het programma staat muziek van Bach, Mozart en Franck.
> Flagey. 16/09, 20.15, 21 euro > 31 euro, Elsene
Best of Brussels
Lees meer over: Elsene , Muziek , Best of Brussels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.