Reggea als remedie bij Jupiter
Toen hij in 2004 in Brussel kwam wonen, ontmoette hij de skaband Massive 5. Ze begonnen te jammen en al snel stonden ze op de Belgische zomerfestivals als Jupiter & Massive 5. Maar toen de groep uitgroeide van vijf naar acht muzikanten, dekte de naam de lading niet meer. Hoe verander je een groepsnaam zonder aan je naamsbekendheid te knagen? "Het antwoord kwam van mijn spirituele leider toen we in 2008 op tournee waren in Senegal. Ik stelde mijn band Massive 5 voor en hij noemde ze al lachend 'ma shi faï', 'zij die de remedie brengen' in Wolof (de meest gesproken taal in Senegal, bt)," vertelt Diop.
Die remedie zit hem volgens Diop in de spiritualiteit. "Je kunt daarin de oplossing vinden voor veel actuele problemen. Daarom zing ik teksten van Ibrahima Fall waarin ik antwoorden gevonden heb," zegt Diop, volgeling van de Baye Fall, een mystieke tak van de islam gevormd door Ibrahima Fall. "Hij heeft het eind negentiende eeuw opgenomen tegen het kolonialisme, zonder wapens, en heeft na jaren slavernij en onderdrukking sterk bijgedragen tot onze bewustwording als 'zwarten'. Men heeft het vaak over Gandhi of Mandela, maar men vergeet dat er in Afrika veel meer vrijheidsstrijders waren. Ze werden doelbewust uit de geschiedenisboeken geschrapt."
Iedereen gelooft
Volgens Diop is de Baye Fall-filosofie vandaag actueler dan ooit: "Wij leven met respect voor de andere en voor de natuur. Ecologie staat centraal. Verspilling is uit den boze, we recupereren zoveel mogelijk en mogen geen voedsel weggooien. Hard werken is ook erg belangrijk. Allemaal universele waarden die ik ook verspreid via mijn muziek."
"Iedereen kan Baye Fall zijn, ook Belgen die hier geboren zijn. Ik denk trouwens dat iedereen gelovig is, het hangt er gewoon van af waarin je gelooft. Een machine? Een uurwerk? De wegwerpmaatschappij? Ik denk dat spiritualiteit een basisbehoefte is van de mens." Of hij zijn
(blanke) muzikanten overtuigde om zich te bekeren?
"Beetje bij beetje. Ik ga de zaak niet loslaten," zegt Diop, met een knipoog naar Johan Serck, de mondharmonicaspeler die er intussen is komen bij zitten. Sercks mondharmonica geeft de reggae een erg bluesy toets, terwijl Senegalese ritmes de muziek ook Afrikaans doen kleuren. En dat Jupiters reggae zo geëngageerd is, heeft te maken met Afrika, waar reggae nauw aansluit bij de rootsreggae van de beginjaren in Jamaica. "In Afrika hangen we nog steeds aan de lippen van Bob Marley en Culture. Het is jammer dat ze in Jamaica reggae zo bedorven hebben, want aan de basis is het muziek die opkomt voor de rechten van de onderdrukten. Hoe kun je nu blote konten en veel blingbling laten zien als de socio-economische condities van je volk zo miserabel zijn?"
wanneer: 4/3/2011, 20.00
tickets: €7/10
waar: ATELIER 210, Sint-Pieterssteenweg 210, Etterbeek
info: 02-732.25.98, info@atelier210.be
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.