Wat brengt Elisabeth­wedstrijd voor zang?

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
05/05/2011
Het is weer de beurt aan de jongste telg in de Koningin Elisabethwedstrijden, die voor zang. Operarecensente Erna Metdepenninghen (69), erevoorzitster van de Vereniging van de Belgische Muziekpers, volgt de Elisabethwedstrijden al decennia. Wij stelden haar enkele vragen.

Er is opnieuw gesleuteld aan het concoursconcept. Een goede zaak?
Erna Metdepenninghen: "De oorspronkelijke bedoeling, de meest veelzijdige zanger vinden, kreeg door de jaren kritiek, en terecht. Eindelijk krijg je Russen en hun collega's uit de buurlanden, die vroeger struikelden over het verplichte oratoriumwerk, Bach en Händel. In de halve finale worden de verschillende kwaliteiten nog getoetst, maar in de finale mogen de zangers nu vrij kiezen."

Is de wedstrijd een soort talentenjacht voor operadirecteurs en agenten?
Metdepenninghen: "Elk concours blijft een momentopname. De vraag blijft of iemand die een of twee aria's aankan, wel een hele opera kan uitzingen. Er valt meer talent te ontdekken op BBC Cardiff Singer of the World bijvoorbeeld, waar de landen zelf al een pre­selectie gehouden hebben."

Andermaal dingen er veel Koreanen (23) mee: worden zij sterren na het concours?
Metdepenninghen: "Korea heeft een sterke traditie opgebouwd, met Europese professoren die er lesgeven. Hun zangers studeren ook vaak in Europa en Amerika. Maar ze eindigen dan misschien wel vaak bij de finalisten, achteraf hoor je er nog weinig van."

Maken de tien Belgen kans?
Metdepenninghen: "De wedstrijd is een galerij voor hen, een opstapje naar naamsbekendheid. Ze krijgen hier meteen concerten aangeboden. Het gaat doorgaans wel om zangers die na hun basisopleiding in het buitenland zijn gaan studeren. Of hun opkomst ligt aan het feit dat het onderwijs in eigen land erop vooruitgegaan is, kan ik moeilijk beoordelen. En ik denk niet dat zij die in de Muziekkapel gestudeerd hebben, op een hoger niveau staan. We zullen het merken aan bariton Sébastien Parotte (probeerde het al eens, en studeerde verder aan de Muziekkapel, red.)."

--------------------------
Eerste ronde 5 tot en met 7 mei, halve finale 9 tot en met 11 mei (om 15 en 20 uur), finale 18 tot en met 21 mei (20 uur). Kaartjes op www.bozar.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni