Agape : Aan tafel met De Cock
Agape is Grieks voor 'maaltijd onder vrienden'. Onder deze naam presenteerde de Beursschouwburg dit seizoen een reeks gespreksavonden met prominente kunstenaars, waartoe het publiek zich toegang kon verschaffen door een potje te koken voor zichzelf en zijn naasten. Als iedereen dan langs het geïmproviseerde buffet gepasseerd is, knoopt gastvrouw Maria Tarantino een gesprek aan met de bekendste onder de disgenoten, die vervolgens vertelt over zijn of haar inspiratiebronnen, helden en passies. Daarbij maakt hij of zij al dan niet gebruik van de mogelijkheid om ter illustratie beelden te tonen, muziekjes te laten horen of teksten voor te lezen. Zo deelden dit seizoen al onder meer choreograaf Wim Vandekeybus, videaste Sarah Vanagt, muzikant Buscemi en actrice Jolente De Keersmaeker de maaltijd met de tientallen gelegenheidskoks in het Beurscafé.
De komst van afsluiter Jan De Cock is niet zo evident, want deze Brusselaar is door de wereldfaam die hij ondertussen geniet meer in het buitenland te vinden dan in zijn atelier. De Cock, die eerder in de Gentse Boekentoren, het Paleis voor Schone Kunsten en de Tate Modern exposeerde, beleeft straks op 14 april de finissage van zijn tentoonstelling Denkmal 11 in het Museum of Modern Art in New York, maar werkt ginds nog verder aan zijn grote American odyssey-project. Als hem de tijd gegund was, zou hij van het avondje Beursschouwburg ook een kunstwerk willen maken, want zomaar wat filmfragmentjes bij elkaar zoeken is voor De Cock een iets te eenvoudig recept. Daarom blikken we nog even terug met de even sympathieke Italiaans-Belgische journaliste met het brilletje Maria Tarantino.
Appeldessert
"De Agape-avonden verlopen altijd op een andere manier. Ik zit vooraf samen met de gasten om te bekijken hoe we de avond zullen aanpakken, maar dat verschilt elke keer weer. Net zoals je bij Agape niet op voorhand weet wat je op je bord zult krijgen, weet je niet wat je er geestelijk van zult opsteken. Maar in ieder geval creëert het samenbrengen van zelf gemaakte schotels een heel speciale en open sfeer. Hopelijk kunnen we dat volgend jaar nog wat opentrekken. Door eens meerdere gasten uit te nodigen, ter plekke een maaltijd te bereiden, of eens livemuziek te laten spelen."
De meerwaarde van Agape zou moeten zijn dat het onrechtstreeks een portret oplevert van de uitgenodigde kunstenaar waarvoor je niet in zijn werk, maar ook niet in interviews in kranten of tijdschriften terechtkunt. Tarantino: "Het is een avond waarop we praten over artistieke inspiratiebronnen, maar waarop ook heel wat persoonlijke verhalen en anekdotes naar boven komen. Zo heeft Buscemi ons een paar nummers laten horen die hij maakte toen hij dertien was, en had Sarah Vanagt het over een eenvoudig dessert met appel en kaneel dat een belangrijke rol speelde in haar leven. De toeschouwers kregen bij het begin allemaal een appel mee waarmee we op het einde dan samen dat dessert gemaakt hebben, terwijl Sarah het verhaal over haar grootmoeder vertelde waaruit bleek waarom dat gerecht zo belangrijk was voor haar.
Wim Vandekeybus wilde tijdens het eten voorlezen uit de verhalenbundel Under the jaguar sun van Italo Calvino. Dat was een mooi moment omdat het eigenlijk geïmproviseerd was, maar daar wel op zijn plaats viel. Vandekeybus had me vooraf gezegd dat alles wel in orde zou komen en kwam pas op het allerlaatste moment met zijn materiaal aanzetten. Met Jolente De Keersmaeker heb ik dan weer lang samen gezeten om de fragmenten te kiezen uit de films die ze wilde laten zien."
:: Agape - Jan De Cock
wanneer: 9.4.2008 om 19.30 uur
waar: Beursschouwburg, A. Ortsstraat 20-28, Brussel - 02-550.03.50, tickets@beursschouwburg.be
tickets: gratis (reservering verplicht)
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.