Architectuur en vrijmetselarij in Elsene
Een tempel van de loge beantwoordt aan drie grote criteria: hij is gericht naar het Oosten, van boven komt er licht en in het midden is er de leegte, waarrond de logebroeders plaatsnemen. Architectuur en vrijmetselarij begint in België omstreeks 1750 met heel veel verwijzingen naar Egypte, een erfenis van Napoleon zo blijkt.
Brussel telt zes gebouwen waar De Loge bijeenkomt. Het aantal leden en hun identiteit worden niet bekendgemaakt. Alleen geeft men toe dat er in ons land zo'n 20 tot 22.000 logebroeders en -zusters zijn en dat Brussel de bloeiendste pool is. "De centrale bureaus hebben hun bijzondere zetels hier in Brussel. Er is nog altijd geen scheiding tussen Vlaanderen, Wallonië of Brussel. De vrijmetselarij is misschien nog het enige in België dat nog goed bijeenhangt (lacht)," zegt architect en vrijmetselaar Jacques Latoir.
De tentoonstelling "Architectuur en vrijmetselarij" geeft een overzicht van het rijke patrimonium van de vrijmetselarij in België met tempels uit onder andere Antwerpen, Brugge, Namen en Brussel, naast tekeningen, eigentijdse foto's, maquettes en voorwerpen afkomstig uit private en openbare collecties.
:: Architectuur en vrijmetselarij. Museum voor Architectuur - De Loge, Kluisstraat 86, 1050 Elsene
data: tot 23 december
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.