Art Brussels: kopen of kijken?

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
21/04/2010
Net zoals de voorgaande jaren kunt u tijdens de 28e editie van Art Brussels in twee expohallen aan de Heizel kunst gaan shoppen. Interessanter is het nevenprogramma. Ook dit jaar stemmen immers tientallen instituten en galeries hun programma en openingsuren op de kunstbeurs af.

Art Brussels trekt ieder jaar een internationaal publiek aan van professionals, verzamelaars en liefhebbers van hedendaagse kunst. Maar voor geïnteresseerde leken of niet-kopers is de beurs ook de moeite. Niet alleen kunt u er kunst en (bijzondere) mensen gaan bekijken, vier dagen lang worden er in Brussel activiteiten georganiseerd die van dichtbij of veraf iets met actuele kunst te maken hebben.

De beurs zelf is zoals gebruikelijk onderverdeeld in drie zones. 'Art Galleries' brengt galerieën samen met naam en faam zoals het gerenommeerde Air de Paris, Johann König Gallery (Berlijn), Hauser & Wirth (Zürich en Londen) of Gladstone Gallery (New York en Brussel). De tweede zone, 'Young Talent', is gereserveerd voor organisaties die in de eerste plaats opkomende kunstenaars promoten. 'First Call' groepeert tot slot galeries die voor de eerste keer deelnemen en daartoe geselecteerd werden door het First Call Committee, en waartoe onder meer Seventeen Gallery uit Londen, Faría Fábregas uit Caracas en het Berlijnse Lüttenmeijer behoren.

By artists for artists
Op de beurs zijn duizenden werken van honderden nationale en internationale kunstenaars te zien (en te koop uiteraard). Ook dit jaar zullen de Fabres, Koonsen en Balkenhols u rond de oren vliegen; dat zijn immers nog steeds vlotjes verkopende artiesten.

Art Brussels zelf verlucht met 'Artist Projects': interventies van kunstenaars tussen de standjes. Zo zullen onder meer Peter De Cupere, Leon Vranken en Walter Van Beirendonck sculpturen, installaties en andere werken tonen die niet te koop zijn.

Een leuk initiatief is het by artists for artists-café, een op de mezzanine van Hal 3 ingerichte bar door de kandidaat-laureaten van het Gentse HISK (Hoger Instituut voor Schone Kunsten). Naast de gebruikelijke debatten (over verzamelen bijvoorbeeld) en ontmoetingen zijn performances nieuw voor 2010. Goele De Bruyn, Democracía, Mehdi-Georges Lahlou en Emilio López-Menchero brengen op onverwachte momenten acties.

Buiten de muren
Maar Art Brussels vindt ook, en vooral, buiten de muren van de expopaleizen plaats. In het Egmontpark stelt bijvoorbeeld een aantal kunstenaars onder de noemer 'Art in the City' sculpturen voor. Het gaat hier om een wedstrijdje: een jury selecteert uit de werken van zestien kunstenaars, onder wie Virginie Bailly, Renato Nicolodi en Hannes Van Severen, één werk dat vervolgens door de Stad Brussel wordt aangekocht.

Omdat de vierdaagse (tip: probeer een uitnodiging te scoren voor de preview op 22 april) zoveel volk van buiten de stad aantrekt, zwaaien ook tientallen galeries en openbare instellingen met plezier hun deuren open. Zo kunt u op vrijdagavond, de 'Brussels Gallery Night', tot 22.00u een twintigtal exposities bezoeken, in de Brusselse binnenstad en daarbuiten.

Verschillende platformen voor beeldende kunst openen dat weekend nieuwe projecten. Zo gaat vrijdag in de prachtige Villa Empain aan de Rooseveltlaan in Elsene de tentoonstelling Itinéraires de l'élégance entre l'Orient et l'Occident van start, die nog loopt tot eind oktober. Curator Diane Hennebert selecteerde werken uit alle tijden en streken rond het thema 'elegantie'.

Bij Argos openen op zaterdag (van 18 tot 21.00u) twee nieuwe tentoonstellingen. De Duits-Amerikaanse Andrea Geyer toont met Spiral lands een reeks foto's en audiovisuele werken rond de (historische en nog lopende) toe-eigening van het Amerikaanse landschap door verschillende bevolkingsgroepen. De Brussels-Spaanse kunstenaar Angel Vergara gaat met zijn Monday: firework; Tuesday: illuminations; Wednesday: revolution onder meer in op de ontstaansgeschiedenis van België.

Nering
Artomaton (tot 25/5) brengt bij Mediaruimte hoogtechnologische machines van drie kunstenaars. Hun apparaten willen een nieuwe interpretatie van het 'automatische schrift' geven. In de Beursschouwburg vinden van vrijdag tot zondag dan weer tal van discussies en gesprekken plaats. Tot de internationale genodigden horen de kunstenaar Peter Friedl en internationale curatoren en organisatoren die zich verenigden als het 'Comité van Roosendaal'.

Zelfs de Brusselse nering toont zich tijdens Art Brussels van zijn meest artistieke kant. Zo pakt meubelwinkel Kartell in de Dansaertstraat uit met een vitrine-installatie, terwijl Claude Levêque in La Verrière het sitegebonden project Quelque chose en nous de Tennessee presenteert (tot 26/6).

U kunt ook kunst gaan zoeken buiten Brussel. In Aalst, Antwerpen, Charleroi, Deurle, Gent, Hasselt, Hornu, Leuven, Mechelen, Oostende en Waregem zijn er ook activiteiten. Sommige lopen al een tijdje, maar genieten meer aandacht via het kader dat Art Brussels hen biedt - waarvan akte.

:: Art Brussels
wanneer: 23 > 26 april 2010 van 12 > 19.00 uur
waar: Brussels Expo, hall 1 & 3, Belgiëplein 1, Laken, 02-740.10.21 - info@artbrussels.be
inkom: 10/15 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni