Art Brussels: Meer dan flaneren, kopen en verkopen
Minder sterk en beroemd dan Art Basel of Art Miami, maar stukken kwalitatiever dan Arco in Madrid of Fiac in Parijs: Art Brussels behoort tot de top van internationale beurzen voor hedendaagse kunst. Voor de liefhebber die graag een museumpje of galerietje doet is een eerste bezoek aan een kunstbeurs vaak slikken en schrikken: eerder dan het esthetische genot wordt op deze gelegenheden verhandeld, verkocht en gekocht. Bij wijze van dubbele waarschuwing: voor een transcendente ervaring of een rustige, intieme ontmoeting met kunst trekt u beter niet naar Art Brussels.
Op de 27e editie van het salon is werk te zien van goed 1500 kunstenaars, vertegenwoordigd door 172 deelnemers, waaronder 61 nieuwkomers (een strenge selectie: dit jaar waren er maar liefst 427 kandidaat-deelnemers). Bij de vorige editie konden de galeries rekenen op precies 32.851 bezoekers, een aantal dat de laatste jaren gestaag groeide en in 2009 wellicht enkel groter wordt.
Solospot
Naast een plaats voor handel is Art Brussels een plek om gezien te worden: flaneren langs de standjes is een geliefde activiteit. Professionals trekken er ook heen om te netwerken. Per slot van rekening is dit de uitgelezen stek om contacten te leggen en plannen verder uit te werken, in direct overleg met de aanwezige deelnemers. Die zijn op de beurs zelf opgedeeld in drie grote categorieën: de 'Gevestigde galeries' (met onder meer De Zwarte Panter uit Antwerpen, Galerie Kamel Mennour uit Parijs of Gladstone Gallery uit New York en Brussel), 'Young talent' (jonge galeries die in de eerste plaats opkomende kunstenaars promoten) en de zogeheten 'First call' (galeries die worden uitgenodigd). Die laatste groep biedt soloshows, tentoonstellingen waarin één kunstenaar 25 m2 ter beschikking krijgt. Zo is er onder meer werk te zien van Adam Leech (Hoet Bekaert Gallery, Gent), Markus Amm (The Breeder, Athene) en Mounir Fatmi (Galerie Conrads, Düsseldorf).
Door artiesten voor artiesten
Naast een alternatief programma (met onder meer geleide museum- en galeriebezoeken), debatten en artiestenprojecten (de beurs gaf dit jaar zeven vrouwelijke kunstenaars, onder wie Berlinde De Bruyckere, Sofie Nys en Els Opsomer, de kans om nieuw werk te produceren), trekt in 2009 het sculpturenproject 'Art in the City' de aandacht. In het Egmontpark stellen onder anderen Paul Casaer, Herbert Hamak en Per Kirkeby werken tentoon. Daarvan zal de stad Brussel, na een selectie door een comité kenners, er enkele van aankopen. Die werken worden later permanent tentoongesteld in de Stalingradlaan.
Dé hit van de beurs afgelopen jaar was het 'By artists for artists'-café, een project van het Gentse Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Die plek, die ook in 2009 zijn plaatsje krijgt toegewezen, biedt een uitstekend alternatief voor het viprestaurant en de al even prijzige brasserie. Een pint kost er - met dank aan de sponsors - niet alleen aanzienlijk minder, ook staan de kandidaat-laureaten van de school in voor de inrichting van het café. U weet bij deze waar u ons kunt vinden.
:: Art Brussels
wanneer : 24 > 27 april van 11.00 > 19.00 uur (10/15 euro)
waar: Brussels Expo (hal 1 en 3), Belgiëplein 1, Laken - www.artbrussels.be
Lees meer over: Laken , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.