'Brussel naar Oostende brengen'
Dat Theater aan Zee (kortweg TAZ) ooit eens Arno zou vragen om zijn ding te komen doen, lag voor de hand. De ridder in de Franse kunsten en letteren is verbindingsofficier tussen zijn geboorteplaats Oostende en zijn woonplaats Brussel. De twee vorige curatoren, Wim Opbrouck en Stijn Meuris, brachten op TAZ 2007 al een hommage aan TC Matic, nu staat Arno er dus zelf.
Hintjens brengt zijn dada's onder in drie luiken. Het eerste luik draait om de Oostendse schilder James Ensor. Op de openingsdag zal voor het Ensorhuis een replica van het meesterwerk De intrede van Christus in Brussel het podium sieren, waarop de TAZ-band het op dat schilderij gebaseerde 'Desolation row' van Bob Dylan zal spelen. Nog in het Ensor-luik gaat de journaliste Anna Luyten in gesprek met Ensor-specialisten, zoals biograaf Eric Min.
Fans zullen misschien het meest uitkijken naar het luik waarvoor Arno zijn naaste muzikale vrienden uitnodigt. Niemand minder dan Paul Decoutere van Tjens Couter gaat het podium op met Roland Van Campenhout, Arno's gitarist Geoffrey Burton met The Hong Kong Dong, TC Matic-maatje Jean-Marie Aerts met JMX, en Arno's ex Marie-Laure Béraud en pianist-arrangeur Ad Cominotto met de TAZ-band onder leiding van Serge Feys. Als Arno zou besluiten zich daartussen te hijsen, dan kan dat tot hartverwarmende taferelen leiden.
Waarvoor Arno zeker op het podium staat, is voor Arno's stoemp, een mix van oude en nieuwe nummers die hij brengt met Afrikaanse gastmuzikanten - een programma dat al op 27 juni op Couleur Café in première gaat. Ten slotte haalt Arno nog heel wat Brusselse artiesten naar Oostende, zoals Monsoon, Les Vedettes en Kris Dane, en worden de Brusselse hiphopavond en de Soirée jazz met Toots Thielemans, Aka Moon en Philip Catherine absolute blikvangers. Fotograaf Danny Willems toont de plaatjes die hij sedert de jaren 1970 van Arno schiet.
Opnieuw zwartEen andere belangrijke link tussen Brussel en Oostende is de figuur van Leopold II. Die fungeert voor KVS-directeur Jan Goossens als insteek voor een belangrijk deel van zijn programma. Zo voert de KVS aan zee de succesvoorstelling Het leven en de werken van Leopold II van Hugo Claus nog eens op, net als de Congo-monoloog Missie van David Van Reybrouck. Die laatste gaat met Goossens en Walter Zinzen ook in gesprek over Afrika. Lucas Catherine begeleidt stadswandelingen. En tot slot bevat dit Congo-traject ook werk van Congolezen: de choreograaf Faustin Linyekula (More more more... future) en de acteur Dieudonné Kabongo, die L'invisible van Philippe Blasband vertolkt.
Daarnaast zijn ook Singhet ende weset vro en Gembloux twee 'signatuurproducties' die in het Verre Westen duidelijk moeten gaan maken waar de KVS voor staat. Van Wim Vandekeybus krijgen we de nieuwe productie Nieuw zwart en een fototentoonstelling te zien. Jan Decorte brengt zijn Wintervögelchen voor de meeuwen. Dit alles wordt aangevuld met het TAZ-programma van jonge theatermakers en jonge muzikanten, en een kinder- en jeugdprogramma.
Ondertussen hebben we trouwens ook de KVS-brochure voor volgend seizoen onder ogen gekregen. Na de opening met Vandekeybus springt de samenwerking met Olymique Dramatique/Toneelhuis in het oog (Titus Andronicus), de nieuwe creatie 32 rue Vandenbranden van het Brusselse danscollectief Peeping Tom, het beloofde festival rond Josse De Pauw met Théâtre National, Wunderbaums locatieproject Rail gourmet in Brussel-Zuid, en Raven Ruëlls enscenering van Heiner Müllers Philoktetes .
:: Theater aan Zee van 30 juli tot en met 8 augustus. Meer info en kaartjes op 059-56.20.16 en
www.theateraanzee.be
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.