Brussels cultuurplan: meer samenwerking en 'Zomer van Brussel'
Het plan is het resultaat van van twee jaar onderzoek, discussies en debatten waar 120 Brusselse actoren aan meewerkten, onder begeleiding van de culturele netwerken Réseau des Arts à Bruxelles (RAB) en het Brussels Kunstenoverleg (BKO).
Samen hebben ze bekeken hoe ze de culturele toekomst van Brussel in uitdagingen en, waar mogelijk, concrete voorstellen vertaald willen zien.
Voorstellen
De voorstellen zijn gericht aan de sector zelf, maar ook aan de overheden en inwoners van Brussel. Eén van de hoofdthema's is de ambitie om harder te werken aan de uitstraling van de hoofdstad.
Er wordt onder meer geijverd naar een gezamenlijke databank die alle Brusselse culturele activiteiten verzamelt en in kaart brengt. Ook een meertalige portaalsite voor artiesten zou volgens het plan een pluspunt zijn.
De Brusselse culturele spelers zijn ook vragende partij voor een groot overkoepelend zomerevenement naar het voorbeeld van de 'Zomer van Antwerpen'.
Aan de overheid wordt voorgesteld de ontwikkeling van internationeel gerenommeerde Brusselse scholen, zoals P.A.R.T.S. of La Cambre te bevorderen. Er zou ook een gezamenlijk culturele coördinatiecel moeten komen, om het overleg tussen de verschillende overheden te stroomlijnen.
Thema's
De voorstellen in het plan vallen uiteen in vijf thema's, die samen de culturele ontwikkeling en ambities van Brussel karakteriseren:
1. Diversiteit en de toegankelijkheid van cultuur
2. De ruimtelijke spreiding van cultuur
3. De rol van de artiesten
4. Een coherent beleid en communicatie
5. De culturele uitstraling van een hoofdstad
De culturele instellingen maken in het plan duidelijk dat ze zich voor meerdere van de 34 voorstellen willen engageren, ook al zullen ze niet allemaal tegelijk verwezenlijkt kunnen worden. De netwerken RAB en BKO zullen hierbij een uitvoerende en coördinerende rol vervullen. De overheden kunnen in het plan concrete suggesties vinden voor een beter cultuurbeleid.
Cultuur in wording
Brussel is een smeltkroes en heeft geen vaste of welomschreven identiteit. De visie op Brussel is er dan ook één van een cultuur die nooit af is, een "cultuur in wording".
Binnen 20 jaar zullen er zo'n 150 000 Brusselaars bijkomen. Cultuur draagt bij tot emancipatie en moet ze zich in het hart van onze stad nestelen.
Bernard Boon Falleur, de voorzitter van de stuurgroep voor het Cultuurplan, vergelijkt daarom Brussel met New York. "In New York is iedereen migrant, ook de Amerikanen zelf. Dat zal ook in Brussel zo zijn. Brussel gaat steeds meer haar eigen cultuur creëren. Dat is heel positief."
Nieuwe publieken
Peter de Caluwé, directeur van de Munt, zegt dat Brussel erg veel talent heeft. Maar dat wordt niet genoeg uitgespeeld. "Onze stad mag meer ambitie hebben om een internationale culturele stad te worden. Waarin cultuur, politiek en de sociale context hand in hand gaan."
Want zonder politiek en de sociale actoren kan de culturele sector weinig doen. Dat vindt ook Jan Goossens, de artistiek directeur van de KVS.
"Er is ook sprake van economische achterstelling en gebrekkig onderwijs. Daardoor is er onvoldoende doorstroming naar cultuur. Daar kunnen wij in ons eentje niets aan veranderen. Maar wij moeten zelf grotere inspanningen leveren om nieuwe publieken te bereiken."
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.