Canaletto hangt onderwaterwezens op in kanaalzone

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
22/02/2006
De ruïne van de grote gieterijhal op het terrein van La Fonderie in Molenbeek werd de voorbije dagen even omgetoverd in een onderwaterwereld. Aan de gietijzeren kolommen hingen grote vissen en kleine visjes, een waterschildpad, een octopus en een zeemeermin zonder kop: prototypes van sculpturen die in het najaar in de kanaalbuurt zullen worden opgehangen in de straten, in een bewegend netwerk.

Synapse, zo heet de onderwaterwereld, is een project van Canaletto, een netwerk van allerlei organisaties die op een of ander vlak actief zijn in de kanaalzone, dat de voorbije jaren al verschillende culturele projecten uitwerkte. Over hoe men een tijd terug op het idee kwam om in de buurt juist bewegende vissen op te hangen, heeft men nu verschillende theorieën. "Vissen hebben met water te maken, met het kanaal," zegt Anneke Verstraete, de coördinatrice van Canaletto. "We hadden bijvoorbeeld ook zinnekes kunnen nemen, kleine hondjes," voegt buurtbewoner en kunstenaar Enke Phalin er aan toe. "Maar daar was een probleem mee. Als je een hond niet goed tekent, dan gaat hij misschien lijken op een paard, of een koe. Terwijl een vis die je niet helemaal juist tekent, toch altijd heel herkenbaar een vis blijft." De ontwerpen van de onderwaterwezens werden immers niet getekend door professionele kunstenaars, wel door mensen van allerlei organisaties, al dan niet uit de buurt.

Handleiding
Op basis van hun tekeningen werden prototypes gebouwd door studenten van de Hogeschool West-Vlaanderen. De opdracht aan de studenten was dat deze prototypes moesten kunnen bewegen, en dat er ook een handleiding moest worden geschreven waarin aan de organisaties zou worden uitgelegd hoe de sculpturen op basis van het prototype stap voor stap zouden kunnen worden vervaardigd.

Dat is al één serieuze klus, een tweede niet te onderschatten opdracht die Canaletto tot een goed einde moet brengen, is er voor te zorgen dat de onderwaterwezens, eens ze aan de balkons en aan lantaarnpaals palen zullen zijn opgehangen, samen kunnen beginnen te bewegen. Daarom moet een netwerk van draadloze verbindingen worden uitgebouwd; de sculpturen kunnen een opgevangen signaal omzetten in beweging en het signaal doorgeven aan de volgende sculptuur in het netwerk. Het is de bedoeling dat passanten de waterdieren in beweging kunnen zetten via interactieve installaties op straat.

Korfbalpaal
"We denken er bijvoorbeeld aan om in de buurt van café De Walvis een gewichtplateau in de vorm van een walvis te maken die, als er kinderen gaan opstaan, er voor zorgt dat onze sculpturen gaan bewegen," zegt Anneke Verstraete. "Of we plannen een korfbalpaal met een haaienkop op het Bonnevie-speelplein. Telkens er iemand raak gooit, wordt het signaal doorgegeven."

"Technisch is het allemaal best moeilijk. We gaan bijvoorbeeld ook een 'serievis' laten bouwen: een vis die vrij gemakkelijk en goedkoop kan worden gemaakt, maar waarvan we er heel veel nodig hebben om de signalen door te sturen naar de grotere vissen, en dus de afstand tussen die grotere vissen te overbruggen. Komt daarbij ook dat alles weerbestendig moet worden gemaakt, dat je er rekening mee moet houden dat je misschien met vandalisme te maken zal hebben en dat je niet zomaar in huizen kan beginnen te boren om de onderwaterwezens op te hangen!"

Synapse krijgt ook een speciaal kinderluik, waarvoor zal worden samengewerkt met Art Basics for Children. Verstraete: "Waarom zouden we via handelaars in de buurt geen materiaal kunnen verspreiden zodat kinderen massaal vissen kunnen beginnen te kleuren, die ze dan voor de vensters kunnen hangen? Ik droom er van dat in het najaar 'kitscherig veel' vissen in het straatbeeld van de kanaalzone opduiken."

:: Wie nog wil meewerken aan het project kan contact opnemen via 02/274.03.96 en informatie inwinnen via de website van Canaletto. De prototypes kan u nog tot 26/2 gaan bekijken in La Fonderie, Ransfortstraat 27, 1080 Molenbeek. Van ma tot vrij van 10 tot 17u en op za en zon van 14 tot 17u.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni