Cauchiehuis wordt honderd
Dat het kunstige huis van art-nouveau-architect Paul Cauchie er vandaag nog staat is geen vanzelfsprekendheid. De erven-Cauchie vonden niets aan het pand en wilden het afbreken om er een flattoren voor in de plaats te zetten. Na protest van architectuurverenigingen werd het gebouw beschermd.
Jos Vandenbreeden van het Sint-Lucasarchief was een van de eersten die het huis naar waarde wisten te schatten. "Ik was nog student toen mijn architectuurleraar eind jaren zestig de aandacht op dit bijzondere huis vestigde. Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en ben er gaan aanbellen. We werden ontvangen door de echtgenote van wijlen Paul Cauchie, die ons openhartig de geschiedenis van het huis vertelde. Ze zei ons dat zich achter het gele behang sgraffiti bevonden. Haar dochter vond die maar niets."
In 1980 kocht het echtpaar Guy en Léo Dessicy het huis van Cauchie. Dessicy wou er aanvankelijk een Kuifjemuseum onderbrengen, Hergé had zelfs zijn akkoord gegeven, maar zag er uiteindelijk toch van af. Later zou Dessicy ijveren voor een stripmuseum in het Waucqez-huis, een andere parel van de Brusselse art nouveau. Dessicy werd er ook directeur, maar bleef zich bekommeren om het Cauchiehuis.
Paul Cauchie bouwde niet alleen huizen, even graag ontwierp hij sgraffitidecoraties geïnspireerd door de Griekse mythologie en de Japanse kunst. Het is een van de onderwerpen van de vier tentoonstellingen die in het Cauchiejaar worden georganiseerd. Fotograaf François Cambier ging in heel het land op zoek naar sgraffiti. Die reportage zal in september 2005 te zien zijn.
De toekomst van het Cauchiehuis is minder zeker. Guy en Léo Dessicy worden een dagje ouder en het huis kost handenvol geld. "Ik wil daarom een oproep doen om de toekomst van het huis te garanderen," zei Guy Dessicy vorige week op een persvoorstelling. Een oproep waaraan staatssecretaris voor Monumentenzorg Emir Kir (PS) meteen zijn steun toezegde. "Ik zal er alles aan doen," zei Kir, "om een oplossing te vinden voor het voortbestaan van dit prachtige huis.
Het Cauchiehuis, tussen droom en daad, Editions Maison Cauchie, 20 euro, met bijdragen van o.m. Françoise Aubry, Guy Dessicy en Jos Vandenbreeden
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.