Christophe & Mons Orchestra: Er hangt cult in de lucht
Van hitzanger uit de yéyé-periode tot enigmatische dandy, Christophe legde een heel grillige weg af. Toch is hij de dag van vandaag een van de meest gerespecteerde artiesten uit de Franse popwereld. Nadat hij in de jaren 1960 miljoenenhits scoorde met 'Aline' en 'Les Marionettes' trok hij zich een tijdje terug om enkele jaren later terug te keren in een heel andere gedaante. Het yéyé-idool ontpopte zich tot een eclectische nachtraaf. Zijn muziek klonk voortaan als een gesofistikeerde mix van Brian Ferry en Eno. Rode draad doorheen zijn oeuvre is de fascinatie voor film. Bij de speciale editie van zijn recentste cd, Aimer ce qui nous sommes, zit trouwens een extra schijfje met orkestrale bewerkingen van een aantal van zijn nieuwe nummers. Toch componeerde hij maar één keer filmmuziek (La route de Salina, 1972).
Zijn antwoord hierop: "Ik heb me nooit gehouden aan een weldoordacht parcours. Heel belangrijk is dat ik zelf achter de dingen sta die ik op het podium breng. C'est l'art qui m'intéresse, pas le métier." Dat hij in het tweede deel van zijn show het accent legt op zijn bekende (cult)nummers vloeit daar ook uit voort. "Ik verloochen mijn verleden niet. Het zou natuurlijk commercieel meer verantwoord zijn om alleen werk te zingen uit de meest recente platen maar zo zit ik niet in elkaar. Ik geniet ervan om mijn oude composities te zingen."
Tijdens de shows in Parijs nodigde Christophe heel wat bekende artiesten uit. Onder hen Eumir Deodato en de legendarische drummer Carmen Appice. Zij zijn er niet bij in Brussel maar wie wel komen zijn onder anderen Gail Ann Dorsey (bassiste van Bowie) en Erik Truffaz. We vroegen hoe hij de trompettist ontmoette. "Dat was toevallig tijdens een tv-uitzending. Het klikte meteen. Nadien nodigde Erik me een paar keer uit als gastzanger. Hij speelt ook mee op mijn nieuwste plaat en dus wilde ik hem er zeker bij voor deze concerten. Trouwens, Murcof (Mexicaanse electro soundscaper, gtb) komt ook. Hij is eveneens te horen op mijn cd, net als op de nieuwste van Erik (Rendez-vous, gtb). Dat is echt een straffe kerel."
Grote liefdes
Het belooft alleszins een memorabel concert te worden, want naast de reeds genoemde artiesten wordt Christophe ook geruggesteund door een aantal pur sang flamencomuzikanten en het Mons Orchestra. Tijdens het eerste deel van de show staat Aimer ce qui nous sommes volledig centraal. De cd valt gerust te bestempelen als het voorlopige hoogtepunt uit het oeuvre van Christophe. Hij borduurt voort op zijn verleden, maar voegt ook heel wat hedendaagse electro-accenten toe. Niet echt verwonderlijk, want hij is zelf nauw betrokken bij de Parijse scene op dat gebied. Hij is ook een grote fan van Els Pynoo (Vive La Fête) die meezingt op zijn nieuwste cd. "Ik was al fan sinds het begin. Ondertussen zijn we goede vrienden. Ik stuur haar zeker nog een berichtje voor het concert in Brussel. Hopelijk komt ze langs."
Rock-'n-roll en vooral blues blijven echter nog steeds zijn grote liefdes. "C'est sacré. Ik blijf zoeken naar oude vinylplaten. Onlangs kocht ik er nog van J.B. Lenoir en nu ben ik wanhopig op zoek naar werk van Son House, maar in goede staat natuurlijk en dat is niet zo evident." Christophe is dan ook nog altijd een fervent liefhebber van jukeboxen, een aspect dat verwerkt werd in het decor van de show.
:: Christophe & Mons Orchestra
wanneer: 16 mei 2009 om 20.00 uur — €24/28/36/43 (Bota'Carte: €20/24/32/39)
waar: KONINKLIJK CIRCUS, Onderrichtsstraat 8, Brussel, 02-218.37.32, info@botanique.be, www.botanique.be
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.