De vijf hoeken van de wereld: Japan in Molenbeek

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
03/09/2010
Na de Japanse kerselaar is de ginkgo biloba of Japanse notenboom wellicht de bekendste Aziatische boomsoort. Hij is herkenbaar aan zijn vlindervormige blaadjes en aan de zaden van de boom wordt ook een heilzame werking toegeschreven.

De naam van de boom is Japans: ginkyo betekent zoiets als 'zilveren abrikoos' (wat verwijst naar de vorm van de zaden), en biloba betekent 'twee lobben' (wat verwijst naar de vorm van de bladeren). Maar het meest bijzondere aan deze oude boomsoort is, dat het een naaldboom noch loofboom is. Als prehistorische soort is de ginkgo uniek. In Japan staat de boom dan ook symbool voor begrippen als onvergankelijkheid, hoop, liefde, toverkracht, tijdloosheid, en een lang leven.

Ondertussen is de ginkgo ook niet meer zo uitzonderlijk in onze gewesten. Je ziet hem geregeld in nieuw aangelegde parkjes en plantsoenen staan, maar dan wel vooral in de kleinere kweekvorm. In het Muzenpark in Molenbeek staat echter een uitzonderlijk groot exemplaar. Deze boom zou dan ook ongeveer 150 jaar oud zijn. Aangezien de oudste exemplaren van de ginkgo in West-Europa pas dateren van het begin van de achttiende eeuw, is dat al heel wat. De boom verkeert niet meer in optimale gezondheid, maar blijft onder meer dankzij de beschermingsmaatregelen overeind staan.

Als u het Muzenpark bezoekt kunt u er niet naast kijken. Hij is omheind en er staat een plakkaatje bij met meer uitleg. Nog een andere bekende ginkgo staat in de tuin van het Paleis voor Academiën, er zou ook een bijzonder exemplaar te vinden zijn in het Raspailpark in de Stallestraat in Ukkel, en in een tuin in de Mercelisstraat 40 in Elsene. Een exemplaar van de Aziatische iepensoort zelkova serrata, die vaak het hout leverde om Japanse tempels mee te maken, staat in de tuin van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in het Jubelpark.

De vijf hoeken van de wereld

In 'De vijf hoeken van de wereld' gaat journalist Michaël Bellon voor Agenda op zoek naar sporen van de wereld in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws , De vijf hoeken van de wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni