Een mozaïek aan stoeptegels dankzij Ingrid Schreyers
Oorlog aan de grijze stoepen. De kunstenares Ingrid Schreyers (50) heeft een hartsgrondige hekel aan stoepen met hondenpoep, slecht onderhouden door gemeente of Gewest of kapotgereden door bestelwagens en vrachtwagens. In plaats van daarover te zeuren, verving ze in de zomer van 2008 een vuile, losliggende stoeptegel door een zelfgemaakt mozaïek. Zo gaf ze kleur aan het grijze voetpad van de Lambermontlaan. "Ik had die tegel daar nog maar gelegd, of de buren klopten al aan om ook zo'n exemplaar te bemachtigen. Intussen liggen er overal mozaïektegels op de Lambermontlaan," vertelt een superenthousiaste Schreyers.
Maar niet alleen rond haar eigen huis zijn deze unieke tegels, gemaakt uit afvalmateriaal, te bezichtigen. Schreyers schat dat er al in een vijftigtal Schaarbeekse straten mozaïektegels liggen. Daarnaast kochten inwoners uit andere Brusselse gemeenten ook al zo'n kleurrijke steen, en zelfs uit Rixensart, Turnhout en Grimbergen kwamen geïnteresseerden langs voor een exemplaar. Sinds vorig jaar heeft ze er al zeker honderd verkocht.
Sommigen kiezen een tegel uit Schreyers' reserve, anderen hebben specifieke vereisten. Zo is er aan het Verboekhovenplein, ook wel de Berenkuil genoemd, een tegel met het motief van een berenklauw te vinden. Anderen vragen een afbeelding van hun hond, of vier tegels die samen de vier elementen verbeelden. Op dit ogenblik werkt de kunstenares aan een voetbal en een arbitersfluitje. "De man die mij die twee tegels vroeg, gaf mij drie voetballen mee. Op een van die ballen staat 'Juventus-Manchester: 2-1, 1984'."
Insecten
De meeste tegels van Schreyers meten 30 op 30 centimeter en kosten 25 euro. "Aan zo'n tegel werk ik een volledige dag. Voor het geld doe ik het dus niet," zegt Schreyers, die ook een bed & breakfast runt. "Ik wil dat de gemeente fleuriger wordt en dat de mensen van mijn tegels genieten."
Ook kleinere tegels, 15 op 15 centimeter, tovert Schreyers om tot mozaïektegels. Maar dan doet ze het liefst drie tegels tegelijkertijd, voor een betere zichtbaarheid.
Naast de honderd tegels op aanvraag mag ze de komende vier jaar tweehonderd tegels leveren in het kader van het wijkcontract Navez-Portaels. Die tegels komen in de openbare ruimte en rond scholen. Om de schoolomgeving op te vrolijken, ontwerpen kinderen een tegel rond bijvoorbeeld een verhaal of insect.
Maar mogen stoeptegels wel zomaar vervangen worden? "Beide cultuurschepenen (Georges Verzin en Luc Denys, SVdb) zagen direct kansen in het concept. Bovendien laat de wet toe om een tegel weg te nemen om een tegeltuintje aan te leggen," legt Schreyers uit.
Schepen van Franstalige Cultuur Georges Verzin (MR) zegt dat er geen vergunning nodig is om een stoeptegel te vervangen, als die maar goed aangebracht is. Inmiddels kocht hij zelf al drie kleine tegels. "Een vierde tegel, met tekstballon, is op komst, om de expo van mijn vrouw aan te kondigen. De bedoeling van alle mozaïektegels is tweeledig: een meerwaarde aan het parcours geven en mensen inspireren om zelf een positieve actie te ondernemen."
Intussen lijkt het een rage te worden. Zelfs titelvoerend burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) heeft al een exemplaar besteld, vertelt Verzin.
Gravures
Mensen komen dichter tot elkaar, dat is een van de aangename gevolgen van de mozaïektegels, zegt Schreyers. "Het contact tussen de buren verandert. Kinderen zien de tegels dolgraag. Sommige ouders maken speciaal een ommetje langs de tegels die hun kinderen verkiezen. De wijken worden er een beetje vrolijker van."
Net om die verbondenheid in de verf te zetten, fabriceerde Schreyers tweehonderd mozaïektegels voor het artiestenparcours Art 1030 - Mozaik Artistik . Daardoor ligt bij elk van de deelnemende kunstenaars een tegel voor de woning, te herkennen aan een tekstballonnetje. Alles samen stellen honderd zestig kunstenaars, uit allerlei disciplines, in negentig ateliers en op vier publieke plaatsen tentoon. Zo kan de bezoeker onder andere in het Huis der Kunsten een porseleinen bloementuin van Marie Chantelot of in atelier La Razkas gravures en illustraties, zoals van Kikie Crêvecoeur, bekend van haar kinderboeken, bekijken. Op hetzelfde ogenblik van het artiestenparcours loopt ook de Art Nouveau en Art Deco Biënnale , die de deuren van Schaarbeekse art-nouveaugebouwen openstelt.
:: Artiestenparcours Mozaik Artistik tijdens de weekends van 3-4 en 10-11 oktober. De catalogus met alle deelnemers staat online op mozart.vgc.be
Lees meer over: Schaarbeek , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.