Eerste Brusselse biënnale gaat zaterdag van start
Het heeft wat voeten in de aarde gehad - ze had normaal al in de zomer van 2007 moeten plaatsvinden - maar de biënnale van Brussel is een feit. Onder artistiek leiderschap van Barbara Vanderlinden, ex-oprichter/directrice van het Brusselse kunstplatform Roomade, nemen acht binnen- en buitenlandse organisaties voor beeldende kunst deel aan de biënnale, resulterend in zeven tentoonstellingen. Het zijn B.P.S.22 uit Charleroi, het Antwerpse Extra City en MUHKA, L'appartment 22 uit Marokko, het Utrechtse BAK, Van Abbemuseum uit Eindhoven, Drik uit Bangladesh en Witte de With uit Rotterdam.
De vier locaties van de biënnale liggen min of meer langs de noord-zuidtreinverbinding: het ex-postsorteercentrum Brussel-Zuid, het Centraal Station, het premetrostation Anneessens en de Nationale Bank van België.
Aan de biënnale nemen in totaal 92 binnenlandse en internationale kunstenaars deel. Naast bestaande werken, realiseert het evenement 40 nieuwe creaties. Op de creaties van de kunstenaars geldt vreemd genoeg een media-embargo tot aan de opening. Wel kunnen we vermelden dat er 'inserts' of werken op locatie zullen zijn van ondermeer Rem Koolhaas and Reinier De Graaf, Potential Estate, Koen Theys, Daniel Faust, Peter Krüger en Renzo Martens. Ook Els Opsomer en Carla Arocha en Stephane Schraenen nemen deel aan die 'inserts', waarover u hiernaast meer leest. Daarnaast draagt de biënnale een rist Belgische en internationale namen naar voren: ondermeer Shahidul Alam, Pawel Althamer, Richard Buckminster Fuller, Vaast Colson, Josef Dabernig, Edith Dekyndt, Mounir Fatmi, Simon Starling en Pieter Vermeersch leveren bijdragen.
Off-programma
Het modernisme is de vlag waaronder 'Brussel Biënnale 1' vaart: de gebouwen waarin het evenement plaatsvindt, moeten het moderniseringsverhaal van de stad vertellen. Onder het thema 'modernisme hergebruikt' plaatst de organisatie Brussel centraal in de Eurocore: een gebied dat delen van Nederland, Frankrijk en Duitsland bestrijkt en verschillende steden omsluit (met als grootste de Belgische hoofdstad). Vanuit die optiek wordt een reflectie opgezet over 'gemondialiseerde hedendaagse kunst', een geglobaliseerde kunstcontext en de positie van het lokale daarin. In dat alles ambieert Brussel een nieuw biënnalemodel te ontwikkelen.
Na de party op 18 oktober - waarvoor Catclub deejays Aeroplane, Lady Jane en Boogie Businness uitzendt - gaat de biënnale officieel 19 oktober van start, de dag dat Expo 58 vijftig jaar geleden sloot.
Tijdens de 'Brussel Biënnale 1' voelden een groot aantal culturele spelers zich geroepen tegelijkertijd tentoonstellingen te organiseren, wat resulteert in een zogeheten 'off-programma'. Het Paleis voor Schone kunsten, WIELS, de tijdelijke tentoonstellingsplek YUM 21C uit Vorst, het centrum voor hedendaagse kunst en media Argos, de Electriciteitscentrale en het kunstencentrum CCNOA presenteren alle veelbelovende tentoonstellingen die vaak weinig of niets te maken hebben met het thema van de biënnale zelf. Zo is bij Argos 'Interstitial Zones - Historical Facts, Archaeologies of the Present and Dialectics of Seeing', een groepstentoonstelling waarin vijftien kunstenaars een kritische stem wars van de massamedia laten horen en voorziet Bozar drie tentoonstellingen omtrent Palestina.
:: Brussels Biennial 1
wanneer: 18 oktober 2008 - 4 januari 2009, di>zo 10>18 u, do 10>21 u
waar: diverse locaties in Brussel
tickets: 7/10 euro voor 1 dag, 8/12 euro voor 2 dagen, 12/16 euro voor een pass
info: 02-507.83.45, info@brusselsbiennial.org
Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.