Els Mommaerts: vrank en vrouwelijk

An Devroe
© Brussel Deze Week
03/05/2013
Het kledingatelier van Els Mommaerts maakt al enkele jaren deel uit van de couleur locale van Laag-Molenbeek. Alleen voegt Mommaerts een verhevigd kleurenpalet toe. Als u zich bij haar zomercollectie 2013 afvraagt "Past mij dat?", rep u dan naar de Open Doors op zondag 5 mei.

'I k vertrek altijd vanuit de stoffen, die ik intuïtief ga combineren: banale met edele en ouderwetse met moderne stoffen," zegt Mommaerts.
Tailleurs in oranje, gele en blauwe bedspreitjesstof die wordt opgewerkt met edele kant. De vrouwelijke flessenvorm in kant komt ook terug in de kleedjes, waar hij gecombineerd wordt met plisséstof of met jersey met kinetisch Vasarely-patroon. Bains de soleil zijn er in blauwe en gele uitvoering, feestelijke rokken met korsetjes met vogeltjes op een ecru of roze achtergrond met aangepaste gilets. De binnenkant is al net zo verrassend wanneer je er een glimp van opvangt.

"Zo'n kleurrijke, zelfbewuste en vrouwelijke stijl valt op in een buurt die gedomineerd wordt door mannen in het grijs. Hoewel ik al Marokkaanse trouwfeesten meemaakte, waarbij de bruid een paar keer omkleden in de prachtigste gewaden tot de rituelen behoort, is hun straatkledij toch veel eentoniger. Al zie je jonge vrouwen om de hoek ook wel eens snel-snel een fuchsia sluier of talons aantrekken."

Werk- en woonplek
De modeontwerpster is een ket, geboren in Brussel, opgegroeid in Ganshoren, middelbare studies gedaan in Molenbeek. Aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (KASKA) volgde ze theaterkostuum: "Toch ben ik in de mode beland. Enkele jaren leidde ik het prototypeatelier bij Kaat Tilley, daarna deed ik ook freelance opdrachten voor dans- en theatergezelschappen, grotere zoals Rosas en Jan Fabre, maar ook kleinere waar ik veel speelruimte kreeg. Maar kostuums zijn jammer genoeg de eerste post waarop bespaard wordt."

Voor de winter van 2011 had Mommaerts voor het eerst een collectie in eigen naam uit, deze zondag wordt haar zomercollectie 2013 voorgesteld bij haar thuis, een voormalig lederatelier uit 1910: "We zijn nog maar de derde eigenaars, de vorige twee waren lederbewerkers. Enkele onverhuisbare kledingrekken kan ik natuurlijk goed gebruiken. Passen gebeurt in het vroegere bureau." Het atelier in een van oudsher bedrijvige buurt werd daarmee gered, al zijn Mommaerts met haar man en drie kinderen er ook komen wonen: "De laatste collectie is ontstaan tussen de borstvoedingen door, te midden van de mix van ritmes en levensgewoonten. Alles is hier dichtbij, mijn hoofdvervoermiddel is de fiets. Groen en ruimte missen we soms, ook Marokkanen die hier opgroeiden verhuizen als ze kunnen naar de rand van de stad. Toen we hier pas woonden, werden we door jongetjes uit de buurt al wel eens voor sales Flamands versleten, maar ach,... Ze groeiden op, hun geldingsdrang verminderde en ze kregen andere interesses."

Zolang de voorraad strekt
"Kijk, daar loopt iemand met het jasje van Els!" riep het zesjarige vriendinnetje van Mommaerts' dochter al eens. Ze werkt bewust kleinschalig, omwille van het persoonlijk contact, maar ook uit noodzaak: "Ik werk met slechts een tien- à vijftiental ontwerpen per seizoen. Ik kan op bestelling alle maten maken, op mijn eigen stikmachine, en als het nodig is doe ik een beroep op het confectieatelier Mulieris in Anderlecht, waar langdurig werkloze vrouwen terug aan de slag kunnen. Voor alle kledingstukken geldt 'zo lang de voorraad strekt,' ik kan het mij niet veroorloven om voor één stuk nog eens 200 lopende meter stof te kopen."

De kick-off van de verkoop is de fotoshoot: "Telkens een hilarische wisselwerking tussen mij, de fotografe Greet De Gendt en mijn man Pol Pauwels die acteur en theaterregisseur is. Voor de vorige wintercollectie namen we foto's in de vlakbij gelegen Ribaucourtstraat en de omliggende straten, bij zonsopgang voor het mooiste licht. Prachtig om mee te maken hoe een stad zich op gang trekt. Omdat de Ribaucourtstraat bijna dagelijks vol puin ligt, trachtten wij met dat gegeven iets moois te maken. De blauw-witte vuilniszakken en de oranje belettering op achtergelaten kistjes stonden goed bij de kledij, en achtergelaten stoelen en zetels dienden als props voor allerlei scènes. Bij de opnames voor de zomercollectie 2013 in Cadzand was het toevallig een Brusselaar die toekeek vanachter een raam."

Mommaerts heeft geen winkel, wel kreeg ze van de kapper in de Léon Lepagestraat 6 in Brussel een etalage tot haar beschikking. Vorige maand nam ze deel aan MAD Fashion Sales (Mode and Design Center) in Brussel, verder houdt ze per seizoen een tiental verkoopnamiddagen bij iemand thuis die in ruil iets uit de collectie mag kiezen. Zondag nodigt ze bij haar thuis de juwelenontwerpster Lore Van Keer uit, vorige maand nog te gast op de design- en meubelbeurs in Milaan: "Ook zij levert geen seriewerk, en daarom is het belangrijk dat we elkaars publiek helpen te verruimen."

Open Doors op zondag 5 mei van 14 tot 18 uur, Koorstraat 32, 1080 Sint-Jans-Molenbeek, gratis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni