Expo 58-jaar sluit af met blik op dagelijks leven
De vroege jaren 1950 gaan nog gebukt onder strenge morele normen en ontberingen. Maar halverwege de fifties begint de consumptiemaatschappij langzaam aan haar opmars, de culturele wereld laat een ongewone mengeling van traditie en vernieuwing zien, in de nachtclubs oogsten jazz en Frans chanson veel bijval.
De eerste tien jaar na de Tweede Wereldoorlog was het wooncomfort van de modale Belg én Brusselaar nog beperkt: één warmtebron, meestal een kachel in de woonkeuken, geen badkamer, en een toilet op de overloop of buiten.
Kleine revolutie
De tentoonstelling In de intimiteit van 58 roept met voorwerpen, affiches, tekeningen, boeken en architecturale en stedenbouwkundige plannen herinneringen op aan de kleine revolutie die de jaren 1950 voor de modale Brusselaar betekenden. Keuken, salon en jongerenkamer, die midden in een zaal nagebootst zijn (met echte meubelen), brengen bezoekers in de juiste stemming. Het lijkt het appartement van de kleine bediende, maar het moest ook in het bereik van de arbeiders liggen. De gele keukenstoelen, het namaakmarmer van de keukenkast, de bescheiden hangrekjes om een paar boeken op leggen - heel mooi gedaan. En omdat ook in het echte leven niets volmaakt was of is, zorgt een art-decotafeltje voor de (noodzakelijke) dissonante noot. Heel nostalgisch, al lijken de felgekleurde likeurglaasje niet (meer?) echt geschikt voor een fikse borrel.
Blikvanger
De jaren 1950, waarin België zich opmaakte voor de wereldtentoonstelling, mogen dan 'revolutionaire jaren' geweest zijn - mensen gaan bijvoorbeeld op krediet kopen, de grootwarenhuizen worden populair -, anno 2008 maken we zowaar opnieuw een kleine revolutie door, onderstreepte schepen van Cultuur Hamza Fassi-Fihri (CDH). Een aandachtige blik op de affiches die er hangen, maakt dat snel duidelijk. Kunt u zich vandaag reclame voorstellen met een tekst als Un homme heureux car il fume? Nee toch? Of affiches die poneren dat het geluk van de vrouw afhangt van... haar mixer?
Hoe ver de fifties achter ons liggen, blijkt ook uit de geëxposeerde foto's: een gezin met zeven puberdochters met dezelfde outfit, bijvoorbeeld. Of nog: het 'knikkende negertje', dat tot laat in de jaren 1960 op de toonbank van de buurtwinkel prijkte. Op een winkelrek uit (over)grootmoeders tijd staan blikken - ze komen uit de meer dan vijftigduizend exemplaren tellende collectie van Yvette Dardenne. Koffie Vedeka, Hostens Koffie Roeselare, Campbell's Soup of Marie Thumas (prijs: 12,50 frank) en Cacao Kwatta: een fraaie collectie - en dan vergeten we bijna de onvermijdelijke blikken met foto's van het koningshuis. Een halve eeuw maakt wel degelijk het verschil.
:: De tentoonstelling In de intimiteit van 58 - Het dagelijks leven van de Brusselaars loopt tot en met 24 december in het Archief van de Stad Brussel, Huidevettersstraat 65. Gratis toegang.
Weekdagen van 8 uur tot 16 uur, zondag van 11 uur tot 17 uur.
Gesloten op 2, 10 en 11 november.
Meer info op www.brucity.be en www.brussels-expo58.be
Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.