Expo: Dit is ook onze geschiedenis
Saai is de expo allerminst, temeer omdat de organisatoren films, foto's, audiomateriaal, pedagogische borden en artistieke creaties gebruiken. Je doorloopt de tentoonstelling chronologisch van het begin van de Tweede Wereldoorlog tot de dag van vandaag. De expo verweeft de kleine geschiedenis van de burger met de grote geschiedenis van de Europese constructie.
Opmerkelijk is dat 27 burgers met elk een andere Europese nationaliteit belangrijke momenten uit onze geschiedenis verpersoonlijken. Tegelijk vormen die burgers een rode draad doorheen de tentoonstelling. Zo tekende de Tsjechische Ludvík Hlaváèek, net zoals Václav Havel, het Charta 77. Dat eiste onder meer respect voor de mensenrechten. Het kostte hem zijn baan.
Evengoed staat de bezoeker stil bij een meisjesjurk gefabriceerd uit een nazivlag, beklijvende geluidsfragmenten over de val van de Muur of het Bosman-arrest binnen de Europese regelgeving. Enkele vaders van Europa, zoals onder anderen Paul-Henri Spaak, Jean Monnet en Konrad Adenauer, krijgen een podiumplek toegedicht.
Zonder dekolonisatie geen Europese eenmaking. Een deel van een DC-6-toestel dat dikwijls Congo aandeed, verbeeldt dat in de expo. In een andere zaal loop je het portret van dictators Franco en Salazar tegen het lijf. Op het einde van de expo kan je stemmen op thema's die, volgens jou, prioritair zijn in Europa.
:: Nog tot 23.3.2008 in Thurn und Tassis, Havenlaan 86, Brussel, info 02-549.60.49
Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.