Fotografie: Tales from a Globalizing World

Tom Zonderman
© Agenda Magazine
04/03/2006
De 'global village'-gedachte werd al in de jaren '60 gelanceerd door de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan, maar de mondialisering heeft zich pas echt doorgezet in de laatste twee decennia. Wat het effect is van het één wereldideaal op sociaal, economisch en cultureel vlak toont de reizende fototentoonstelling Tales from a Globalizing World, die na Krakau, Dhaka (Bangladesh) en Wenen nog tot april onderdak vindt in het Brusselse Thurn & Taxis.

Tien fotografen van verschillende nationaliteiten, waaronder de Belg Stephan Vanfleteren (o.a. De Morgen), kregen de opdracht het vervagen van grenzen naar eigen goeddunken in beelden te vatten. Hun foto's vertellen het verhaal van nieuwe economieën, spartelende derdewereldlanden, mislukkingen en successen, maar vooral ook van de vierde wereld, sociaal geïsoleerden, kinderen die een plaats zoeken in de nieuwe wereld, en het verlies van eigenheid en identiteit.

De tentoonstelling kreeg een strak jasje aangemeten. De in totaal 241 foto's worden verdeeld over tien symmetrische rijen 'fotoblokken' waar je tussendoor kan lopen - een symbolische verwijzing naar de standaardisering die globalisering onvermijdelijk met zich meebrengt. Een lijvige tekstbundel met commentaar bij elke foto loodst je in rechte lijn van fotograaf naar fotograaf, maar je kan je ook laten leiden door wat je aandacht trekt en zelf verbanden leggen. Het grote thema is verandering. Elke fotograaf heeft zijn eigen visie en stijl. Zo werpt de Zwitserse fotograaf Andreas Seibert een kleurige blik op de doorgedreven verstedelijking in Zuidwest-China. Vrachtwagens met werkvolk zuigen het platteland leeg en droppen arbeiders in anonieme megalopolissen om daar mee te werken aan de wereldeconomie. Ook Magnumfotograaf Philip Jones Griffiths documenteert hoe een op zichzelf gerichte natie als Vietnam uiteindelijk toch bezwijkt voor het cultuurimperialisme van het Westen. Materiële rijkdom vervangt er de spirituele. Verder onderstreept Stephan Vanfleteren in zijn doordringende zwart-witstijl dat in de landen van melk en honing in het Westen veel mensen in armoede leven, niet zozeer door het gebrek aan materiële rijkdom maar door hun sociale positie, in de marge. Het behoud van identiteit komt uitgebreid aan bod bij de Bosniër Ziyo Gafic, die de gevolgen van de oorlog in zijn land te kijk zet, en bij de Nederlandse Bertien van Manen, die het leven van immigranten reconstrueert.

Tales from a Globalizing World overbrugt alvast figuurlijk de kloof tussen Noord en Zuid en Oost en West, die steeds groter lijkt te worden. Na Brussel staan Cairo, Straatsburg, New York, Rome, Amsterdam, Peking en Parijs nog op het programma.

:: Tales from a Globalizing world. Thurn & Taxis, Havenlaan 86, 1000 Brussel - 02-420.60.69
data: > 25 april van 10.00 > 18.00 uur
tickets: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni