(G)een tweede kans voor onze aarde

An Devroe
© Agenda Magazine
10/09/2009
Een tweede aarde was mooi geweest, zoals de naam van de expo suggereert. Maar we moeten met de slechte punten van onze eerste zittijd verder. De nieuwe editie van de tentoonstelling Dit is onze Aarde! levert in elk geval veel inzichten opdat het toch nog allemaal goed komt.

Voor wie in mei 'de grootste tentoonstelling ooit over duurzame ontwikkeling' heeft gemist, is er goed nieuws. Dit is onze Aarde! van vzw Demeter is terug op de site van Thurn & Taxis.

De luiken 'Tijd van de aarde' en 'Tijd van de mens' bleven behouden en zijn gratis te bezoeken, maar 'Tijd van vandaag' en 'Tijd om te handelen' zijn helemaal nieuw.

"Bezoekers van de eerste tentoonstelling zullen zeker niet ontgoocheld zijn," zegt Emilie Derom van het Brusselse Tempora dat de expo vormgaf, die hierbij graag de 200.000 bezoekers opnieuw uitnodigt. "Het gaat wel degelijk om een nieuwe tentoonstelling die op een specifiek aspect van duurzame ontwikkeling focust. De grote klimaattop in Kopenhagen in december 2009, waar het internationale klimaatverdrag het Kyoto-protocol uit 1997 moet vervangen, was de perfecte aanleiding om een nieuwe tentoonstelling te maken. En dan is er 2010, dat het jaar van de biodiversiteit wordt."

Rood lampje
Het nieuwe parcours is een ontdekkingsreis naar de opwarming van de aarde, energieverbruik en biodiversiteit, langs soms onvoorspelbare bochten.

Er wordt getoond dat het broeikaseffect een natuurlijk fenomeen is dat er samen met de waterdamp voor zorgt dat de gemiddelde temperatuur op aarde niet -19 graden Celsius maar een behaaglijker 15 graden bedraagt.

Je steekt wat op over de grote energie-uitwisseling tussen zon, atmosfeer en aardoppervlak, het klimaat van Parijs in 2100, of het broeikaseffect in je eigen tuin.

Wat er op het spel staat tijdens de klimaattop in Kopenhagen, welke landen goed of niet goed bezig (kunnen) zijn. Sommige antwoorden mag je zelf bedenken in de grote broeikasquiz voor 1 tot 4 spelers. Om over na te praten bij een gekoeld drankje... of toch maar niet, want hoe zat het ook alweer met de broeikasgassen van de koelsector?

Je kunt je stem kwijt in de polls over kernenergie, elektriciteitsdistributie, koolstofbelasting of het Desertec-project (zonne- en windenergie produceren in de woestijnen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten). De kleinsten kunnen een spel rond seizoensgebonden voeding spelen, waarbij een rood lampje aanfloept wanneer ze een groente of fruit in een verkeerd seizoen situeren.

IJs
Een tentoonstelling in de tentoonstelling zijn de werken van Belgische en buitenlandse kunstenaars. De omzwachtelde Renard van Pascal Bernier, L'arbre et son ombre van Samuel Rousseau, of de machtige wandtapijten van El Anatsui uit gerecycleerd materiaal, om er maar een paar te noemen. De video-installatie Circumstances van Hans Op de Beeck is zelfs een primeur, nooit eerder werden de zeven projecties samen in België vertoond.

Naast een wetenschappelijk parcours kun je dus ook een artistiek parcours volgen. Gezicht van Gerardo Dicrola werd zelfs speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Tempora hierover: "Het doet denken aan Dicrola's interventies en installaties uit de jaren 1970, waar nu niet meer van overblijft dan wat foto's en filmpjes of sporen van oxidatie op een warmer wordende ondergrond - precies wat de kunstenaar wilde. Dicrola is een conceptuele kunstenaar, voor wie kunst niets blijvends hoeft te hebben. En wat ligt dan meer voor de hand dan te werken met ijs?"

:: Dit is onze Aarde 2! Van Kyoto tot Kopenhagen
wanneer: 10.09.2009 > 28.03.2010 - maandag > vrijdag van 9.00 > 17.00 uur + woensdag van 9.00 > 21.00 uur + weekend van 10.00 > 19.00 uur
waar: Thurn & Taxis, Havenlaan 86c, Brussel, 02-549.60.49 - info@expo-terra.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni