Gène Bervoets en de solisten van De Munt : 'Peter en de wolf'

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
22/01/2009
Wat zou u als aperitiefconcert kiezen om een kwarteeuw Klassieke Concerten van gemeenschapscentrum De Kroon te vieren? Programmator Thim Vandecauter vond als jonge papa de mosterd bij de muzikale kinder-cd Peter en de Wolf, uitgebracht door vzw Sprookjesconcerten. En die vzw haalde er Gène Bervoets bij.

Het resultaat van veel werk voor een eenmalige productie van de kinderklassieker Peter en de wolf valt volgende zondag in drie opeenvolgende uitvoeringen te genieten in de Oude Kerk van Berchem. Veertien solisten van De Munt nemen het meest populaire muzikale sprookje van componist Sergej Prokofjev onder handen. Onder leiding van regisseur en dirigent Dirk Boiy bouwen ze hun eigen versie van het 'muzieklesje' voor kinderen, ideaal om instrumenten te leren herkennen. De productie werd in een eerste versie voor cd gerealiseerd door Dirk Boiy en Kristof Lasure voor hun Vlaamse cd-label Sprookjesconcerten (www.sprookjesconcerten.be). De stemmen van Wim Opbrouck, Adriaan Vandenhoof en Pieter Embrechts maakten van het sprookjesverhaal een onvervalste BV-productie. Meer dan één andere sprookjes-cd, het kerstverhaal De sneeuwman met Jean Bosco Safari, ook al met muzikanten van De Munt, bracht Sprookjesconcerten tot zover niet uit. Een presentatie van Peter en de wolf was wel één keer live te zien tijdens de Boekenbeurs in Antwerpen.

Voor het zilveren jubileumconcert van De Kroon zou dit echt geknipt zijn, dacht men in Sint-Agatha-Berchem. Opbrouck bleek echter niet vrij, dus sprak Dirk Boiy een van Vlaanderens meest actieve steracteurs aan: Gène Bervoets. Continu op de buis te zien, of het nu Witse, Goesting, Cinema Erotica, De Wachtkamer, Man van Staal of De Winkelgalerij is, en op het grote doek, als in De Zaak Alzheimer, Windkracht 10 en dezer dagen Loft. Toch blijft Bervoets altijd paraat voor een direct contact met het publiek, van op de scène. Met veertien solisten van De Munt weet hij nu Peter en de wolf nieuw leven in te blazen. Een nieuwe, alhoewel doorwinterde, verteller voor deze familieklassieker dus.

Buitenbeentje
Of de communistische ondertoon van het oorspronkelijke Moskouse jeugdtheaterstuk uit 1936 de kop opsteekt, moet u zelf maar ontdekken. Het oude thema van een jongetje dat ondanks verbod van zijn opa toch buiten de tuin inloopt en een hongerige wolf ontmoet, blijft de fantasie prikkelen. De fagot (opa), de violen (Peter), drie koperen hoorns (de wolf) en de fluit (het vogeltje) maken al ruim zeventig jaar de harde kern uit van het muzikale sprookje, waarvoor ook hobo, trompet, klarinet en een rits slaginstrumenten de parade maken. Dat Gène, als Peter, met een list en de hulp van een vogel, de wolf weet te strikken - die dan wordt afgevoerd naar een dierentuin - blijft alleszins tot de verbeelding spreken.

De productie is een buitenbeentje in de rij van familievoorstellingen die als uitbreiding op de reeks Klassieke Concerten ontstond. In 25 jaar tijd passeerden een rits grote namen de revue in de meest 'landelijke' gemeente van het gewest: van ensembles als Oxalys en Musica Antiqua Köln tot de grootste Vlaamse muziekambassadeurs als Paul Dombrecht, Jan Michiels en de gebroeders Sigiswald en Wieland Kuijken. De solisten van De Munt en Gène Bervoets vormen het sluitstuk van die episode.

:: Peter en de wolf - Gène Bervoets en de solisten van De Munt
wanneer: 25 januari 2009 om 11.00 uur, 15.00 uur en 17.00 uur
waar: Oude Kerk, Kerkplein, Sint-Agatha-Berchem - 02-482.00.10 - dekroon@vgc.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni