De finalisten van de Belgian Art Prize hebben gezamenlijk beslist om zich collectief terug te trekken uit de competitie. Ze namen die beslissing omdat er veel kritiek was gekomen op hun selectie. De finalisten waren allemaal blanke mannelijke kunstenaars.
Genomineerde kunstenaars stappen uit Belgian Art Prize
Lees ook: Els Dietvorst wint Belgian Art Prize
In een petitie op het onlineplatform change.org hebben ondertussen meer dan 750 mensen hun onvrede met de selectie van de vier genomineerden geuit. In hun brief kaarten ze “de flagrante exclusiviteit van deze selectie” aan. De finalisten zijn allemaal mannelijke Brusselaars van ongeveer vijftig jaar oud. Volgens de petitie is dat geen grondige representatie van “de inclusieve artistieke gemeenschap die zijn sterkte vindt in diversiteit.”
De organisatie achter de prijs, de vzw Jonge Belgische schilderkunst, had in een statement haar beslissing al verantwoord. Daarvoor verwijzen ze naar het reglement waar het volgende te lezen staat: “Aan de juryleden wordt geenszins gevraagd quota’s, m/v verhoudingen, taalverhoudingen, nationaliteit of andere niet-artistieke aspecten in acht te nemen.” De organisatie voegt daar in één adem aan toe dat ze zich verzetten “(…) tegen elke vorm van discriminatie en [zijn] voor het stimuleren van het debat rond maatschappelijke, socio-politieke en/of culturele kwesties die leven in de maatschappij.”
'We werden gemakkelijkheidshalve gereduceerd tot heteroseksuele, geprivilegieerde, blanke Brusselaar van middelbare leeftijd.'
Bovendien is de selectie van uitsluitend blanke mannen eerder uitzonderlijk in de geschiedenis van de wedstrijd. De tweejaarlijkse prijs, die al sinds 1950 wordt uitgereikt, had tijdens recente edities altijd een gevarieerd(er) finalistenveld. In de meest recente editie (in 2017) kaapte de Nigeriaanse Otobong Nkanga de hoofdprijs weg.
Gebrek aan aandacht voor de kunst
Toch was voor de gekozen finalisten de maat vol. In een persbericht schrijven kunstenaars Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Jos de Gruyter, Gabriel Kuri en Harald Thys dat ze “een gebrek aan aandacht voor artistieke inhoud en discours” betreuren. Voor de kunstenaars overschaduwt deze ethische discussie momenteel het culturele aspect van hun nominatie. Ze hopen dat door hun terugtrekking de prijs kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke doel: “het ondersteunen en onderschrijven van het belang van de kunst.”
Wat dit betekent voor de uitreiking van de prijs (in 2019) is momenteel nog niet duidelijk. Vanavond zitten de kunstenaars samen met de organisatie om tot een oplossing te komen.
Lees meer over: Cultuurnieuws , Belgian Art Prize
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.