Het mysterieuze eiland van Mógil

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
04/02/2009
Voor een eiland met slechts 300.000 inwoners is IJsland bijzonder productief op muzikaal vlak. Björk is wellicht de bekendste onder de muzikale noorderlingen, maar de laatste tijd komen steeds meer groepen uit het grillige eiland aangevlogen. Dichter bij huis brengt de Belgisch-Nederlands-IJslandse groep Mógil op zijn debuutplaat Ró een verrassende mix van IJslandse folk, klassieke zang en experimentele jazz.

Joachim Badenhorst (klarinet) en Ananta Roosens (viool) komen allebei uit Antwerpen. "Tijdens mijn jazzstudies aan het Koninklijke Conservatorium van Den Haag leerde ik de IJslandse zangeres Heida Árnadóttir kennen. Ze was op zoek naar een klarinettist om tijdens haar eindexamen oude muziek ook enkele IJslandse folksongs te brengen. Het klikte en we beslisten verder te werken. Daaruit ontstond Mógil."

Hoe zou u de muziek van Mógil beschrijven?
Joachim Badenhorst
: Sfeervol. Mysterieus. Donker. Intiem. Onze muziek vloeit voort uit onze erg verschillende achtergronden. Ananta heeft klassieke muziek en tango gestudeerd en speelt viool in een tangoformatie. Hilmar Jensson is een IJslandse jazzgitarist die vooral uit de noise komt: ruige rock. Heida komt uit de klassieke zang en ik ben vooral bezig met experimentele jazz. Onze muziek is een amalgaam van die vier extremen. Soms bijzonder mooi en kristalhelder, soms donker en dreigend. In één nummer kunnen we overgaan van het ene extreem naar het ander.

Is jullie muziek dan nog IJslands te noemen?
Badenhorst
: Ik zie het als muziek met IJslandse invloeden. De teksten zijn door Heida in het IJslands geschreven en ze interpreteert enkele IJslandse folkklassiekers. Ik heb het grootste deel van de muziek geschreven. En al ben ik geen IJslander, ik heb de nummers wel steeds geschreven met IJsland in gedachten. Ik beschouw onze muziek als moderne jazz, maar voor de meeste luisteraars zal het wel IJslands klinken.

Is er dan zoiets als een typisch IJslandse sound?
Badenhorst
: Toch wel ja. IJslandse muziek is sfeervol, kleurt buiten de lijntjes van de mainstream en is erg experimenteel. De sound heeft iets magisch, met veel klanken. De groepen hebben iets unieks, meer dan elders het geval is.

Omdat IJsland zo afgelegen is?
Badenhorst
: Wellicht ja, en door de barre weersomstandigheden. De winter is erg koud, maar vooral zeer donker. Er zijn maar enkele uurtjes licht per dag. IJsland is een spiritueel eiland met verhalen over oude vrouwtjes, geesten, trollen en feeën. Dat komt omdat de natuur er zo extreem is. Het is een jong eiland met een levendige grond vol geisers en warmwaterbronnen. IJsland is vrij groot, maar door de gletsjers en vulkanen is het grootste deel onbewoonbaar. Het weer is erg guur en kan snel omslaan. Het is erg mistig en mysterieus, zoals de muziek.

In het Paleis voor Schone Kunsten werd in 2008 het festival Iceland on the edge georganiseerd en in de AB was er Icelandic airwaves. IJslandse muziek lijkt wel een hype.
Badenhorst
: Het internationale succes van IJslandse muziek is begonnen met Björk, maar intussen zijn er ook Sigur Rós, Múm en vele anderen. Het succes is des te opmerkelijker omdat het zo'n dunbevolkt land is. Er zijn slechts 300.000 inwoners waarvan twee derde in Reykjavik woont. Toch zijn er erg veel muziekgroepen. Ook film, mode, theater en kunst in het algemeen zijn er erg vooruitstrevend en hip. IJslandse kunstenaars experimenteren graag.

Vorig jaar speelden jullie in augustus op het Reykjavik Jazz Festival en in oktober op Icelandic airwaves in Reykjavik. Hoe worden jullie ginder onthaald?
Badenhorst
: Icelandic airwaves is een groot pop- en rockfestival. We vroegen ons af of onze muziek daar wel zou passen. Wij speelden in een tent met intiemere groepen, dat was ideaal. Het publiek was aandachtig, luisterde en reageerde enthousiast. In het begin speelden we enkel akoestisch, vooral in kerken. Intussen spelen we ook versterkt op grote podia en festivals. Dat is een nieuwe wereld die voor ons opengaat.

:: Mógil
wanneer: 6 februari 2009 om 20.00 uur
waar: MuziekPublique, Théâtre Molière, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, Elsene, 02-217.26.00, info@muziekpublique.be, www.muziekpublique.be, www.myspace.com/mogilroa
inkom: €10 (leden: gratis)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni