Het niet-geobserveerde moment: Wait for Walk - F. Böhm

Heleen Rodiers
© Agenda Magazine
04/06/2008
Ze staan stil in een stad die altijd beweegt, kijken wat verveeld in het rond of maken een praatje met hun buur: de mensen die Florian Böhm (1969) fotografeert in de straten van New York worden in hun jachtige geloop van hot naar haar even tot stilstand gebracht. Letterlijk dan. Zich totaal niet bewust van de fotograaf aan de andere kant van de weg, wachten deze mensen geduldig op het groene licht om hun tocht van a naar b verder te zetten. Het rode licht is enkel een intermezzo.

Böhm moet snel zijn, de voorbijrazende auto's maken het hem niet gemakkelijk om die toevallig samengebrachte groepjes mensen op de gevoelige plaat vast te leggen. De auto's zijn een vloek en een zegen, hij kan enkel afdrukken tussen twee auto's door, maar anderzijds versluiert het voorbijrijdende verkeer de aanwezigheid van de fotograaf. Stuk voor stuk stralen de mensen op de foto een naturel uit die je niet verwacht bij dit fotografisch standpunt.

Het 'niet-geobserveerde moment' - dat beelden oplevert waarin de gefotografeerde zich niet helemaal bewust is van de camera - grijpt terug naar de Amerikaanse traditie van de straatfotografie met boegbeelden als Helen Levitt, William Klein en Lisette Model. Meer recent sluit dit werk mooi aan bij de museumfoto's van Thomas Struth die ook toevallig samengestelde groepen vastlegt als tableaux vivants.

Böhm verwierf samen met Wolfgang Scheppe en Luca Pizzaroni al eerder internationale bekendheid met zijn archiefproject Endcommercial®. In totaal maakte het drietal 60.000 stadsbeelden van voornamelijk New York waarbij de evidente plekken worden vermeden. De foto's worden daarna ondergebracht in verschillende categorieën zoals kapotte fietsen, straatlantaarns, vuilnisbakken, plastic zakjes, winkelkarretjes enzovoort. Uiteindelijk worden de 60.000 beelden herleid tot een lijvig boek met 1.000 foto's en tentoonstellingen in Berlijn, München, New York, Parijs en Rome waarin de grenzen van de fotopresentatie worden afgetast. Zonder de digitale fotografie is dit project trouwens onmogelijk, al was het maar om redenen van opslag en beheer van zo'n omvangrijk archief.

Met zijn 'Wait for Walk'-serie gooit Böhm het over een meer antropologische boeg, maar hanteert hij dezelfde documentaire beeldtaal. De foto's lijken op het eerste gezicht saai en betekenisloos, maar weten in al hun eenvoud direct te communiceren met de kijker. Je vraagt je af wie die mensen zijn, waar ze naartoe gaan en wat ze nu eigenlijk doen...

:: > Nog tot 4 september 2008, Young Gallery Louizalaan 75b, Elsene, info 02-374.07.04, contact@younggalleryphoto.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni