Naast een gerenommeerd architect en ontwerper was Henry van de Velde in het begin van zijn carrière ook een begenadigd schilder en tekenaar. Een aspect van de Belgische kunstenaar dat tot nog toe onderbelicht bleef. Dat euvel wil het Hortamuseum verhelpen, want daar opent donderdag de tijdelijke expo Henry van de Velde, tekeningen en pastels (1884 – 1907).
Hortamuseum stelt tekeningen Henry van de Velde tentoon
Als 18-jarige schreef Henry van de Velde zich in 1881 in aan de Academie van Schone Kunsten van Antwerpen waar hij leerde schilderen en tekenen. Zo raakte hij steeds meer onder invloed van het impressionisme en later ook door de stijl van de neo-impressionisten. Maar ook het werk van van Gogh was een inspiratiebron, waardoor van de Veldes eigen manier van schilderen het beste van de twee combineerde en evolueerde naar een contrast van veel kleuren in een rijk lineair spel.
Tijdens zijn twaalf jaar durende schilderscarrière komen ook de krommingen en arabesken steeds meer naar voren, zoals te zien is in de tentoonstelling in het Hortamuseum. Deze vormen bleef hij nog steeds gebruiken als ontwerper en vormgever. Samen met Victor Horta legde hij hiermee de basis voor de boom van art nouveau in Brussel. Het is niet voor niets dat deze werken nu worden getoond in het voormalige huis van Horta.
De expo toont heel wat tekeningen uit het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België. Daarnaast zijn er ook enkele werken te zien die slechts zelden voor het publiek toegankelijk zijn. Het museum wist immers verschillende privéverzamelaars te overtuigen tekeningen uit te lenen. Zo ligt er bijvoorbeeld een heel kaal ontwerp in de expo van een maritiem landschap dat ontdaan is van alle details. Met enkel zwarte streepjes en een paar vegen krijgt de compositie toch iets dynamisch en ritmisch.
Intrigerend, en net daarom is het de moeite waard om de tentoonstelling een bezoekje te brengen.
> Henry van de Velde, tekeningen en pastels (1884-1904). 12/10 > 07/01, Hortamuseum, Sint-Gillis
Lees meer over: Sint-Gillis , Cultuurnieuws , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.