Ialma gaat multicultureel met nieuw project Cem Voltas

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
08/05/2008
Cem Voltas, het nieuwe project van de Brussels-Galicische groep Ialma, wil Brussel in al zijn diversiteit laten zien. "We wonen hier in het hart van Europa, in een stad waar zo goed als alle wereldculturen samenwonen. Maar die culturen kennen en ontmoeten elkaar te weinig. Via de dans- en muziekvoorstelling Cem Voltas willen we die culturen dichter bij elkaar brengen." Het project gaat op vrijdag 9 mei in première bij Muziekpublique.

Sinds hun eerste album uit 2000 verzamelen en bestuderen de vijf Brussels-Galicische zangeressen van Ialma de populaire liederen van hun grootouders in thuisland Galicië, een autonome regio in Noordwest-Spanje. Vernieuwing gaat daarbij hand in hand met respect voor de traditie. Op hun derde album, Nova era uit 2006, verlaten de zangeressen de vertrouwde paden van de folkmuziek om zich wat meer open te stellen voor invloeden uit de wereldmuziek, al blijven pandereta (tamboerijn) en gaita (doedelzak) prominent aanwezig. Ze combineren hun Galicische wortels met een openstelling voor multiculturaliteit. Op Cem Voltas zetten ze de ingeslagen weg resoluut verder. "Voor ons is het zeer interessant om in een multiculturele stad als Brussel te leven en te kunnen samenwerken met artiesten uit andere culturen. Met Cem Voltas willen we via die interculturele kruisbestuiving tonen aan het publiek wat er allemaal mogelijk is als we samenwerken," zegt zangeres Veronica Codesal.

Betweters
De naam Cem Voltas ('honderd rondjes' in het Galicisch) slaat op de uitdrukking 'Yo te doy cien vueltas'. "Het is een uitdrukking die gebruikt wordt om mensen te bestempelen die denken dat ze het beter weten dan de rest, en bij uitbreiding dat hun cultuur beter is dan die van de anderen. Wij willen net het tegenovergestelde bewijzen: het is door je open te stellen voor andere culturen dat je jezelf en je cultuur beter leert kennen en appreciëren. Als je je openstelt, merk je dat er al bij al niet zoveel verschillen zijn tussen traditionele culturen. Tijdens de voorstelling doen de deelnemers wat ze het beste kunnen, namelijk de dans van hun eigen cultuur. Maar ieder zal ook wel een uitstapje wagen naar een dans van een andere cultuur."

Veronica Codesal, die ook zangeres is bij Urban Trad, de finalist van het Eurovisie Songfestival in 2003, staat samen met Pascal Chardome in voor de artistieke leiding van de voorstelling, die vooral rond dans draait. Naast de vijf zangeressen en de vijf muzikanten van Ialma staan de Galicische dansers Xurxo Fernandes en Miguel Souto, Gabor Varga (zigeunerdans), Marco Mendez (hiphopdans), Dante y Monica (tango), Patricia Vancauwenberghe (boleadoras, Argentinië), Ghalia Benali (Arabische zang en dans), N'Faly Kou­yaté (zang en kora uit Guinee) en de Galicische rapper en dj El Puto Coke op de bühne. "En we halen speciaal voor de gelegenheid Rosa en Aida naar Brussel, twee Galicische zangeressen met de respectabele leeftijden van 72 en 87 jaar die nog nooit in België geweest zijn," zegt zangeres Marisol Palomo. Palomo is medeoprichtster van Muziekpublique, een belangrijke motor in het ontwikkelen en promoten van interculturele muziekprojecten in Brussel en een plaats waar de verschillende Brusselse gemeenschappen elkaar kunnen ontmoeten.

Improvisatie
"Wat er zo bijzonder is aan dit project, is dat er helemaal niets op voorhand gepland werd. De samenwerkingen ontstonden spontaan tijdens feestjes bij mij of bij Veronica thuis, gelegenheden waarop we bevriende muzikanten uitnodigen. We spelen dan samen muziek en improviseren wat. Zo ontstaan er nieuwe vriendschappen en nieuwe creaties," legt Marisol Palomo enthousiast uit. Beeld je even in: een Hongaarse danser die een paar traditionele Galicische pasjes zet, waarop een hiphopdanser overneemt alvorens verder te reizen naar de Arabische wereld met de zang van Ghalia Benali, en naar Guinee, waar de warme glimlach van N'Faly Kouyaté ons verwelkomt op de melodieën van zijn kora. Dan begint El Puto Coke te rappen en steken we met Dante y Monica de oceaan over voor een wel zeer hedendaagse interpretatie van de tango, alvorens terug te keren en over te gaan in een traditionele Galicische muñeira. En dit is maar een voorsmaakje van wat we op 9 mei mogen verwachten.

Ialma is in april naar Galicië geweest om Cem Voltas voor te stellen aan de Galicische overheid. "Ze waren oprecht onder de indruk van de ontmoeting tussen culturen die we voorstellen. Zij kennen die multiculturaliteit niet en vinden het ongelooflijk dat wij traditionele Galicische muziek mengen met andere muzieksoorten. Ze vragen zich af waar wij die Arabische en Afrikaanse muzikanten halen. Galicië heeft de grote immigratiegolven niet gekend, integendeel, veel Galiciërs zijn geëmigreerd, in de jaren 1920 naar Argentinië en tijdens de dictatuur van Franco naar andere Europese landen. Ook mijn ouders zijn indertijd voor Franco gevlucht," vertelt Palomo. "Vandaag telt Galicië zo'n drie miljoen inwoners, maar er wonen er evenveel in het buitenland."

"De Galicische overheid ziet dat ons project ervoor kan zorgen dat andere culturen ook interesse ontwikkelen in de Galicische cultuur. We kunnen dan ook op hun financiële
steun rekenen," zegt Palomo fier. Verschillende Galicische programmasamenstellers zullen op 9 mei in Brussel zijn om de première bij te wonen, en Ialma is uitgenodigd om op 13 juli Cem Voltas te presenteren op Ortigueira, het grootste folkfestival van Galicië. "Voor El Puto Coke, de Galicische rapper en dj die meewerkt aan dit project, is het maar al te gek om op het grootste folkfestival van de regio te staan, als een utopische droom die werkelijkheid wordt. Tot voor kort was het absoluut ondenkbaar dat er ooit een hiphopper op Ortigueira zou staan, maar via Cem Voltas is er dan toch een opening gekomen van de Galicische folk naar andere stijlen."

:: Cem Voltas gaat op vrijdag 9 mei om 20 uur in première in de Molièrezaal van Muziekpublique, Naamsepoortgalerij (Bolwerksquare 3), 1050 Elsene. Kaartjes kosten 12 euro (voorverkoop), 15 euro (kassa) en 10 euro voor leden van Muziekpublique.
:: Op donderdagmiddag 8 mei geeft Xurxo Fernandes om 12.30 uur een gratis initiatie Galicische dans in de Molièrezaal in het kader van Broodje Brussel. Meer info op 02-217.26.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni