Jef Geys: internationale erkenning
Daar waar hij zich vroeger bewust afzijdig hield van de officiële kunstwereld hebben de jaren de Kempense kunstenaar blijkbaar wat milder gesteld.
Nu wordt zijn oeuvre ook ontdekt aan de overkant van de Grote Plas, waar een levende legende als kunstenaar Dan Graham hem de belangrijkste Europese kunstenaar van na de Tweede Wereldoorlog noemde. Dat resulteerde onder andere in een reeks tentoonstellingen in prestigieuze instellingen.
Een mens zou voor minder naast zijn schoenen gaan lopen. Zo niet Jef Geys (Leopoldsburg, 1934), die het gekoketteer met zijn eenvoudige komaf tot levenshouding heeft gemaakt. Nu is het wel zo dat Geys de (on)leefbaarheid op onze planeet net ietsje belangrijker vindt dan de kirrende kreetjes van bewondering die gangbaar zijn in het kunstwereldje. Zijn werk bestaat er dan ook voor een deel uit die kunstwereld een hak te zetten door banale voorwerpen tot het artistiek sterrendom te verheffen. De ene keer door als de volleerde vakman die hij natuurlijk wel is jaarlijks een zakje bloemzaadjes perfect na te schilderen om aldus een indrukwekkende, maar puur synthetische verzameling geconditioneerde natuur aan te leggen.
Typisch voor Geys is dan weer dat hij zich geenszins vastpint op een herkenbare stijl of een bepaalde techniek. Naargelang de omstandigheden zal hij gebruik maken van schilder- of tekenkunst, fotografie, beeldhouwkunst of installatie om zijn gram te halen. In 1977 schreef hij bijvoorbeeld op immense vellen bruin papier een Introductie tot het Marxisme neer, dat zo tentoongesteld werd. Niet bepaald iets voor in de modale huiskamer, dus. In zijn Brusselse galerie presenteert hij weer zo'n typische atypische tentoonstelling. Gespreid over één jaar worden vijf afzonderlijke delen van zijn Retrospectieve-introspectie op het publiek losgelaten. De kelderverdieping van de galerie toont een selectie van vroeg en recenter werk. De kunstenaar beschouwt het als een goede gelegenheid om zich te bezinnen over vroegere producties en hun actuele relevantie. De kleine ruimte werd om de paar maanden door Geys herschikt, zodat het publiek de kans kreeg om zijn eigen evaluatie van zijn oeuvre van nabij mee te maken.
:: Jef Geys
wanneer: 27 augustus > 25 oktober 2008. Dinsdag > zaterdag van 14.00 > 17.00 uur
waar: Galerie Erna Hecey, Fabrieksstraat 1c, Brussel - 02-502.00.25
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.